Снимка: Булфото
fallback

Очаква се парламентът да обсъди президентското вето върху Изборния кодекс и да го отхвърли. Това е първата точка в проектопрограмата на управляващите, съобщи „Фокус”.

Изборният кодекс беше приет в последния момент преди коледната ваканция на депутатите и върнат за ново обсъждане от президента в първия работен ден на годината.

Мотивите на държавния глава са, че някои от новите текстове са откровено отстъпление от постигнатото в последните 20 години и от демократичните стандарти за провеждане на избори, установени в Европа.

Един от примерите, според мотивите, е начинът, по който се въвежда  изискването за уседналост. При избори за евродепутати е необходимо гласоподавателите да са живели поне три месеца в България или в друга държава от ЕС, а при избори за кмет и общински съветници изискването е да са живели в съобтветното населено място най-малко 12 месеца.

Друг основен недостатък на закона, според Георги Първанов, е премахването на прякото избиране на районните кметове в София и останалите градове с районно деление, както и на намаляването на броя на общинските съветници.

Очаква се днес в парламента да бъде внесено и искането на вот на доверие от министър-председател Бойко Борисов.

Решение за това трябва да бъде взето на днешното заседание на кабинета.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

19

Анонимен

преди 13 години

Като си в Испания, си седи там и не ми определяй моето бъдеще! Аз сам искам да си го определям, а не *** и пульо! Който не е живял 12 месеца в България, да си трае. А не да има изборен туризъм! Трабва ние да си определяме управляващите, а не турски туристи и емигранти!

18

Анонимен

преди 13 години

НАРОДЕ ДА СЕ СЪБЕРЕМ ПРЕД ПАРЛАМЕНТА И ДА ПОДКРЕПИМ КАБИНЕТА И БОРИСОВ ДА СЛОЖИМ КРАЙ НО ДС АГЕНТИТЕ И ПЪРВАНОВ

17

BG

преди 13 години

NIYE KOITO SME V ISPANIYA NYAMAME LI PRAVO DA GLASUVAME PREDI DVE GODINI IMASE 400 000 REGISTRIRANI POSOLSTVOTO A NELEGALNITE NEZNAM MAI SA POVECHE IDVAM V BG SAMO ZA DVE SEDMITSI I KAKVO STE E S NAS?????

fallback