Снимка: Булфото

Основна цел на БСП е свалянето на правителството на Бойко Борисов от власт. Това не изключва и улични протести, инициирани от социалистите, закани се червеният лидер Сергей Станишев.

"Не ни плашете с предсрочни избори, нищо лошо няма да се случи, това е демократична процедура", категоричен бе той.

Според него скандалът със СРС-тата е разголил и вдигнал завесата за начина, по който се управлява. Властта се използвала за политически и икономически интереси на ГЕРБ, а страната ни била в тежка криза.

Станишев дори изтъкна, че подобен скандал в друга европейска страна със сигурност е щял да бъде последван от оставки.

"ГЕРБ се държат агресивно. Министър-председателят се прави на разсеян, все едно нищо не се е случило. Като щрауси си заравят главата в пясъка, без да осъзнават, че ходят не по пясък, а по асфалт", отсече Станишев.

По този повод БСП ще проведе срещи с главния прокурор и с ръководството на ДАНС за използването на СРС-тата.

Също така червените са събрали нужния брой подписи и ще искат изслушване на министрите Цветан Цветанов и Симеон Дянков, както и на шефа на Митниците Ваньо Танов в ресорните парламентарни комисии.

Още по темата

Социалистите ще искат още и създаване на парламентарна анкетна комисия за разследване на контрабандата и политическите протекции над нея.

Освен това БСП започва разговори с парламентарни и извънпарламентарни партии и различни организации, като крайната цел е искане на вот на недоверие към правителството.

Червените обаче били наясно, че едва ли ще успеят по този начин да бутнат кабинета заради безусловната подкрепа на Атака, затова не изключиха и уличните протести.

Също така БСП започват да бистрят и законодателни промени за даването на разрешение за използването и контрола върху СРС-тата.

Те ще настояват да бъде създаден независим орган по подобие на независимото бюро за контрол на СРС-та, който ГЕРБ премахнал още в началото на мандата си. Парламентарният контрол обаче щял да остане.

"Кризата е създадена от ГЕРБ и сега си я сърбат. Това правителство трябва да си ходи", категоричен е Сергей Станишев.

Според него обясненията на премиера за скандала били неубедителни, а че зад него стои Държавна сигурност дори били "смешни".

"Никой досега не е отрекъл, че са водени такива разговори", отбеляза Станишев и припомни, че бившият зам.-шеф на Митниците Антоний Странджев дори публично е потвърдил, че разговорът му с Танов е автентичен.

"А той няма как да се случи, без да се е провел разговорът с Бойко Борисов", отбеляза лидерът на БСП.

Социалистите са категорични, че прокуратурата трябва да се самосезира, независимо дали има изтичане на СРС-тата, тъй като имало нарушения на 2-3 члена от Наказателния кодекс.

Червените остро възнегодуваха, че прокуратурата и МВР бавят проверката и не се произнасят дали това са СРС-та и ако са, кой ги е разпоредил и за какво досъдебно производство става въпрос.

Според тях проверката ставала за няколко часа и най-вероятно се бавела, за да може управляващите да спечелят време "да си нагласят нещата".

БСП твърди, че подобни скандали отклоняват вниманието от реалните проблеми на хората във всички сфери, които ставали и все по-бедни. Червените прогнозираха фалити на общински болници и протести на тютюнопроизводителите.

"Народът живее зле, защото ГЕРБ краде", поетично описа ситуацията Корнелия Нинова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase