Снимка: БГНЕС

Опозицията – групите на „Коалиция за България” и ДПС, сезира Конституционния съд за текст от най-важния закон за следващата година – Бюджет 2011. 

Според тях членът, който решава въпроса със спонсорирането на българското кино, противоречи на основния закон. 

Там е предвиден бюджет за до 7 игрални и до 14 документални филма. По този начин обаче Бюджет 2011 противоречи на закона за филмовата индустрия, където няма такова ограничение.

Конституционалистът от БСП Любен Корнезов определи казуса като „законодателна шмекерия”. Той трябвало да се дава за пример в първи курс на юридическите факултети. 

Въпросната поправка освен това била внесена между първо и второ четене на закона за държавния бюджет от депутати от ГЕРБ, които просто изпълнили поръчка на правителството. В конституцията обаче пише, че законите се приемат на две четения. Според опозицията така за киното ще решават политици, които не разбират от такова – Симеон Дянков и Вежди Рашидов.

„Предишният закон гарантираше финансиране на тази много важна сфера на културата, която е пряко свързана с българската национална идентичност”, показа от своя страна загриженост и Лютви Местан от ДПС. 

Той припомни тезата, че парите от кино се вземат, за да се прехвърлят за подслушвания.

В подписката на опозицията са се подписали 56-има народни представители. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase