Снимка: БГНЕС
fallback

България няма да променя концепцията си за покриване на критериите по Шенген.

Така вътрешният министър Цветан Цветанов коментира негативните писмата на френския и на германския му колега от вторник. Той обясни негативизма с предишните отрицателни доклади за страната ни.

“Това, което има като публикации днес във вестниците, по никакъв начин не променя програмата ни на работа до приключване по техническата готовност на страната ни към март 2011 година.

Това, което видяхме от тези писма, които са изпратени от съответните вътрешни министри, е, че по някакъв начин се прави връзка с механизма за оценка и това, което е било наслагвано в годините назад и искат да видят твърдата продължаваща тенденция за положителна работа в борбата срещу организираната престъпност и корупцията“, категоричен е Цветанов.

Според него е важно какво ще пише в доклада на ЕК през февруари за България.

„Това, което имахме като резултат за работата на МВР, и това, което беше отчетено и като наличие на политическа воля, беше потвърдено и в междинния, и в летния доклад, но сами разбирате, че когато е имало поредица от негативни доклади, все пак Европейската комисия иска да види поредица и от положителни доклади, които все пак да очертаят трайната тенденция и сигурността, която трябва да гарантираме”, каза вътрешният министър.

По повод на изказването на президента Георги Първанов, че една от основните пречки България да бъде приета в Шенген е увеличаването на контрабандата, Цветанов коментира:

„Това са цифрите. Ако трябва, ще ги изпратим на президента Първанов“, и отчете, че за тази година Агенция "Митници" е преизпълнила плановете си за събираемост.

Oще по темата

Прогнозите са за над 2,2 млрд. лева са приходите от акцизи върху горивата през 2010 г. От акциз върху твърдите алкохоли са събрани 55 млн. лева повече, като се очаква тази година в хазната да влязат 165 млн. лева.

Единствено при събираемостта на акциз от цигари има спад от 100 млн. лева, но тази година са възстановени 160 млн. лева на производителите на тютюневи изделия.

По повод на експертизата за случая в горнооряховската болница и  призива на депутатите Цветанов да я огласи от парламентарната трибуна, министърът заяви, че дотогава няма да коментира нищо по този въпрос, за да не се чувстват обидени народните представители.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

71

Анонимен

преди 13 години

Искаме ефективна присъда за Дембеле от Левски от поне 2 години!!! Ако го остават да се измъкне за шофиране в нетрезво състояние и фалшиви документи, пак показваме на ЕС че в България има стращна корупция в съдебната система. Тогава всички който имат фалшиви документи и злоупотребяват с тях, за измама ли ще бъде или фалшифициране, ще се измъкват. Нали точно французите ни натискат за реформи в съдебната система и ни спират за Шенген, еми какво по добре да спазиме законите на България!!!

70

Иво

преди 13 години

Не знам какво търсят под вола теле.Докато не започне нещо да се прави реално по въпроса с *** и у нас и в Румъния ще видим Шенген през крив макарон.Или ще пада голям пазарлък да се набутаме с други неизгодни за България ангажименти та да си купим членството.Но никой няма да каже директно и публично истинската причина.

69

Не съм съгласен!

преди 13 години

Бил съм и знам,че много българи работят там а да не ти казвам какво правят българките?!По бедни от нас няма в Европа щом и в едно Косово бардаците са пълни с българки!С Цецко Акушеро Сереселогаще видим Шенген през крив макарон!Ха-ха бугариииииии Германия и Франция не сервилничат пред Боко измисленият генерал и по призвание пожарникар и мутра!

fallback