"Дядо Коледа се е настанил в АПИ, а сега получихме данни, че обикаля и други министерства".

С тези думи депутатът от „Синята коалиция” Михаил Михайлов откри пресконференция с опит за поредна порция пикантни подробности за бонусите в държавната администрация.

Този път атаката е срещу Министерството на околната среда и водите, оглавявано от Нона Караджова.

Миналата година във ведомството са раздадени бонуси за 3 милиона и 600 000 лева, а предвидените за тази са с 400 000 по-малко – 3 милиона 242 000.

От тези пари 768 000 лева са за служителите на централната администрация на ведомството.

От общите средства за бонуси в екологията са изплатени половината, а чиновниците очакват да си разделят още почти 300 000 лева този месец. Тоест коледните бонуси за тях не са мираж. Данните отново са от депутатско питане по време на парламентарен контрол.

Този път обаче въпросът е бил на народен представител от ГЕРБ, който не е огласил информацията.

В отговора на екоминистерството се посочва, че средствата се отпускат съгласно закона за държавния бюджет.

По думите на Михаил Михайлов обаче бонусите са давани през цялата година „на калпак”, без оглед на свършената работа.

Депутатът не можа да каже колко са облажилите се служители. По думите му били всички – от чистачката и портиера до ръководството. Малко по-късно Михайлов показа списък, а първото име в него с 1900 лева за последното тримесечие на 2009 година се оказа на Евдокия Манева.

Още по темата

Тя беше депутат от групата на Иван Костов в предишния мандат на Народното събрание, а сега е заместник-министър на околната среда и водите, като остана член на ДСБ. Така, без да иска, депутатът от „Синята коалиция” вкара в скандала основен кадър на коалиционния партньор – ДСБ.

Михаил Михайлов опита да излезе от ситуацията, твърдейки, че вината за полученото ДМС е на министър Нона Караджова, която е разписала, а не на Манева, която е взела сумата.

Друг любопитен момент, на който сините се спряха, са сключените допълнителни граждански договори със служители от министерството за изпълнение на конкретни проекти по оперативната програма „Околна среда”. В един от случаите експерт на МОСВ си е докарвал по близо 200 лева допълнителен дневен надник.

Десните настояват всички министри да заявят публично има ли бонуси в техните ведомства и в какъв размер са те.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase