Да бъде проверено дали МВР шефът Цветан Цветанов е извършил престъпление, след като изчете публично скандалните СРС-та от разговорите между лекарите в горнооряховската болница, поискаха от парламентарната група на "Коалиция за България".

Червените са внесли в Софийската градска прокуратура съобщение с копие до главния прокурор Борис Велчев, свързано с парламентарния контрол от 3 декември 2010 г.

Според левицата Цветан Цветанов е извършил престъпление по Наказателния кодекс в качеството си на министър на вътрешните работи, като е прочел информация, събрана по Закона за специалните разузнавателни средства.
 
Червените посочват, че съгласно закона резултатите, получени чрез СРС, не могат да бъдат използвани за друго, освен за предотвратяване, разкриване и доказване на престъпления.

Те добавят, че онези, на които са станали известни такива данни, са  длъжни да не ги разгласяват.

Според "Коалиция за България" Цветанов е нарушил закона, като е използвал информация, придобита чрез СРС, извън нейното предназначение и с политически цели.

Още по темата

На 3 декември вътрешният министър изчете пред депутатите стенограма от ужасяващите СРС-та между лекарите в Горна Оряховица, които показаха, че новороденото бебе на 17-годишната Боряна е било живо 24 часа след раждането.
  
Според шефа на болницата д-р Миролюб Кожухаров обаче това е бил един нежизнеспособен плод, а записите от СРС-тата били извадени от контекста. 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase