fallback

Цената от 6,298 милиарда евро я обяви президентът на "Росатом" Сергей Кириенко, но той добре разбра от мен, че ако иска да прави централа на такава цена трябва да изчака друго правителство.

Това каза министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков по Дарик радио.

На въпрос дали в меморандума е записана цена за АЕЦ "Белене" от 6,298 милиарда евро, Трайков отговори: "Не е вярно. В документа, който е на сайта на министерството такава цена няма".

Трайков бе категоричен, че българската страна продължава да преговаря за цената с руските си партньори.

"Това е цената, която Кириенко обяви и той добре разбра от мен, че при тази цена, ако иска да прави "Белене", ще трябва да изчака друго правителство. Така че за цената продължаваме да говорим", категоричен бе Трайков.

По думите му все още не може да се каже със сигурност кой ще участва последно в проекта.

Финландската компания "Фортум" и френската "Алтран" заявяват интерес още на този етап – така министър Трайков коментира, защо те участват с такъв малък процент.

Oще по темата

Сръбският интерес към АЕЦ "Белене" остава, допълни министърът и уточни, че това е станало ясно след срещата му с неговия колега Петър Шкундрич, която се проведе в рамките на енергийния форум в столицата.

Трайчо Трайков призна като "абсолютен факт", че България е зависима енергийно от Русия и допълни, че политиката на ЕС е да се намали тази зависимост и във всяка страна да се доставя природен газ поне от два източника.

Той бе категоричен, че въпросът за строителството на АЕЦ "Белене" ще бъде решен окончателно, когато бъде подписан договорът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

154

rumen221

преди 13 години

Ще повтарям докато чуят и глухите, а след това ще продължа, докато чуят и русофобите, неграмотните, глухите и дори Костовия пудел Мартинчо и хубавото Наде...!!!Преди 10 г. цената на Белене беше 4 милиарда евро При инфлация от 5% днес тези пари са 6 милиарда, проблем е само, че Бойко се опитва да я качи с 500 милиона за Рушвета Му, пардон, за консултантскиДнес истинската битка не е за ЗЕЛЕНАТА ЕНЕРГИЙНАТА СИГУРНОСТ на България, а за това кой ще гушне рушветите за Южен поток и Белене и кой 60 милиарда Печалба от Белене...!!!Българските икономически интереси, ни налагат Зелена Енергийна стратегия, в унисон с Европейската Визия - 2020...:1. Веднага строим Южен поток, защото заради икономическата блокада на Иран и заради окупацията на Ирак, по инициатива на САЩ, газ за Набуко няма да има поне още 50 години, за 1000-та километра през Кюрдистан стигат по 300гр. Динамит седмично2. Заради всеобщата икономическа криза, след елементарни преговори пускаме 3 и 4 блокове в Козлодуй, строим Белене с 51% държавно участие и после тази част прехвърляме в СРЕБЪРНИЯ ПЕНСИОНЕН ФОНД... така, че заради Демографската криза, по 1 милиард лева за пенсии годишно да не тежат на бюджета...3. Закриваме 50% от въглеводородните ТЕЦ, с което съкращаваме с 40% вредните емисиии. Екоглобите ще оскъпят двойно цената на тока, спрямо сегашните 8,8 стотинки и ще ни върнат в каменната ера... За съжаление, при това СДС и ДСБ, ще останат без финансиране!!!4. Планираме за след 15г. два заместващи блока на действащите в Козлодуй, а след 30г., строим нови два реактора в Белене...;5. Правим ВЕЦ навсякъде където е възможно..., браво за Горна Арда..., срам за Цанков камък!!!6. Спираме строителството на нови - ДОКАЗАНО! неефективни вятърни и фотоелектрически ЕЦ, даващи ток с цена 72 стотинки и следим световния технически прогрес...7. Прилагаме действия за Енергийна ефективност, според "джоба си"...Ето тези 7 крачки, в изпълнение на Сратегия 2020, са "Национално отговорна зелена енергийна стратегия"... и мощна Законна подкрепа на родния бизнес, чрез евтина енергия Всичко останало е от "Лукаваго" и от Златния телец...!!!

153

Анонимен

преди 13 години

Ох льольо, льольо, кой ни го натресе този некадърник?Да не би да са неговите работодатели от EVN?

152

Акъл море до 167

преди 13 години

Ако всичко ти се осигурява от други, в един момент няма да имаш с какво да плащаш! Затова има бедни и богати държави.Последните произвеждат това,което им е нужно.Тези,които не произвеждат са бедни и слаби.

fallback