Снимка: БГНЕС
fallback

От БСП представиха два варианта за оскъпяване на АЕЦ „Белене”, според така наречените инфлационни индекси – песимистичен и оптимистичен.

Според първия лош сценарий е трябвало да се бръкне в джоба на българския данъкоплатец с 1 милиард и 854 милиона евро върху договорените близо 4 милиарда.

"Тоест дори ако се вземе предвид индексът на инфлацията според Евростат и високата трудова инфлация у нас трябваше да платим с 500 милиона евро по-малко от договорените вчера 6,298 млрд. евро", пресметна пред журналисти в кулоарите на парламента бившият енергиен министър Петър Димитров.

Според левицата е имало и оптимистичен сценарий за индексация.

"При него трябваше за 30% от индексацията да се смята българската инфлация, а за останалата – европейската. Тогава щяхме да платим още 461 милиона евро. Това вече е с около 1 милиард и половина повече от реализацията на българския кабинет при преговорите вчера", допълни червеният депутат.

Петър Димитров поздрави още руската дипломация и лично бившия премиер и настоящ шеф на Газпром Сергей Кириенко.

"Това, което се случи вчера, е грандиозен успех за руската дипломация", посочи Димитров.

Oще по темата

По друг начин обаче определи резултата предшественика на Димитров – Румен Овчаров. Според него загубите за България заради политиката "алъш-вериш" по отношение на АЕЦ „Белене” са за 3 милиарда лева само до този момент.

"Атомната енергетика е нещо малко по-различно от производството на домати или на гайки", обърна внимание Овчаров.

Според него страната ни се е отказала от бъдещи печалби, които ще предоставим на руски, френски и финландски фирми, но за сметка на това запазваме всички рискове.

Като такива той посочи съхраняването на отработеното ядрено гориво и бъдещото изваждане от експлоатация на реакторите. "Аз мисля, че това е чиста форма национално предателство", заяви Румен Овчаров.

Сергей Станишев пък обвини кабинета в грешна стратегия на преговорите.

"В разговорите не са използвани българските козове, защото и до момента от руската страна има проблеми с техническата документация", посочи той.

"Това би трябвало да се използва, когато се договаря цената", заяви бившият премиер. Той е категоричен, че държавата трябва да има 51% контролен пакет върху собствеността.

Според договореното вчера обаче ще загубим мажоритарния дял, защото в меморандума е записано НЕК да има мажоритарния пакет.

"Ясна е тенденцията – изкупуване на държавните дялове в перспектива от компаниите, които вчера бяха обявени като допълнителни участници в проекта", изтъкна лидерът на БСП.

Сергей Станишев се противопостави и на решението Русия да получи 45% от собствеността без никакъв конкурс.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

143

Китаец

преди 13 години

*** просто намекват,че Бойко е по задръстен и от Гейчо

142

rumen221

преди 13 години

Приятели,Кое нещо в енергетиката ни почива на "пазарен анализ? Та ще въвеждаме и такса електромер, която отвсякъде си е Моноролно свръхпечалба!!!1. Живеем ужким при капитализъм...2. Имаме ужким пазарна икономика, при това свръх-либерална...3. Живеем ужким в ЕС, където ужким имало свободно движение на стоки, капитали и работна сила...Добре...!!!- Но защо тогава НЕК е ЗАДЪЛЖЕНА, да изкупява "вятърничевия" ток на 100%, за 25 години и на цена от 72 стотинки... и да отказва ток от Козлодуй, сруваща 1.169ст. - Дори цената тока от АЕЦ Белене, да е 4.5 стотинки, което признава дори сребролюбеца Касчиев, тя е в ПЪТИ по-ниска от всички други Зелени и Въглеводородни източници на ел. енергия.... - Приятели, ако бяха вярни 1, 2, и 3 (по-горе), Козлодуй ще продава на 100% тока си със себестойност 1.168ст. не по 6, а по 8 стотинки, Белене ще продава на същата цена..., пазар е това..., а всички тецове, които не могат да се включат в тази "ценова игра", ще затворят или някои от тях ще останат, като Студен резерв... Пазарната икономика е товаТака ще изпълним и Евродирективата - Да намалим вредните емисии с 40%... Което ще направим всякък..., но ако го има Белене, ако го няма, до 10 години оставаме без ток..., по-точно ще го купуваме по 72 стотинки..., които можем да си го позволим де...Помните ли когато цяла България беше една голяма Дискотека...!!!

141

Стоян

преди 13 години

Щом наглите комунисти плюят, значи всичко е наред. Досега не си спомням червените крадци да са казали нещо, което наистина да е така! За некадърността, наглостта и продажничеството на станишев, димитров, овчаров и компания няма смисъл да споменавам. С няколко думи - всичко е наред. Видите ли комунистите да се потриват самодоволно ръце, да си мълчат и да се усмихват лукаво, тогава трябва да се притесняваме.

fallback