Сергей Кириенко Снимка: БГНЕС
fallback

„Руската държавна компания "Росатом" ще може да предаде първи блок на АЕЦ "Белене" през 2016 г. , а втори – през 2017 г. и така България ще изпревари много страни от Балканския регион, които са дали заявки за изграждане на атомни централи“.

Това заяви в речта си по време на енергийния форум генералният директор на "Росатом" Сергей Кириенко.

„Много държави от региона са дали заявки за изграждане на ядрени централи, но ако реализира АЕЦ "Белене", България ще бъде първа на Балканите“, заяви Кириенко.

По думите на шефа на "Росатом" цената на централата е над 6 млрд. евро.

Минути преди изказването на Киренко премиерът Бойко Борисов го призова да признае, че сключеният с предишното правителство договор за 4 млрд. евро е заблуждавал за истинската цена на проекта.

Говорителят на „Росатом” Сергей Новиков обяви, че генералният директор на руската компания Сергей Кириенко ще се срещне по-късно днес с премиера Бойко Борисов в Министерския съвет.

По отношение на цената за централата говорителят каза, че няма интерпретации, а факти. Сключен е договор за 4 млрд. евро, като е сключено споразумение за допълнителни разходи, които обаче се изчисляват по различен начин от различните страни.

„Всеки изчислява тези разходи по различен метод. Но по този проект не се налага България да дава и едно евро от бюджета си, това ще направи консорциумът от инвеститори, които ще участват”, каза говорителят.

При представянето на форума Кириенко добави, че проектът „Белене“ ще предостави 2,5 млрд. евро поръчки за български компании, най-вече за машиностроителния комплекс на централата.

8000 работни места ще бъдат открити при строителството на централата, каза още Кириенко. На едно работно  място в АЕЦ "Белене" ще има от пет до седем места в икономиката, добави той.

Oще по темата

„Безопасността на реакторите в АЕЦ "Белене" е поколение 3 плюс и нищо по-съвременно в света няма създадено“, заяви още Кириенко.

Руското ноу хау предпазва да не се стига до ядрена авария, има и защита от падането на тежък товарен самолет, нещо, което никога досега не е правено, каза още той и добави, че това е било допълнително изискване на българската страна.

От екологична гледна точка проектът също бил безопасен.

„Можем да дадем гаранция, че атомната централа ще работи 60 години, а Русия е задължена да осигури гориво за целия експлоатационен период и ще прибира отработеното ядрено гориво“, посочи още генералният директор на "Росатом".

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

73

God

преди 13 години

Не може да увеличим цената за износ двойно и тройно, защото никой няма да купува от нас. Всъщност ще увеличием за вътрешният пазар цената двойно или тройно, за да могат турци, сърби и гърци да си купуват евтин ток, а ние ще се хвалим, че сме енергиен център на Балканите. Междувременно българският данъкоплатец ще мине на свещи заради непосилните цени на тока. ДКЕВР ще ни убеждава, че няма по-добра цена от тази, която са си поискали ЧЕЗ, ЕОН и ЕВН. Р.Овч., Гоце и Гей ще са доволни и богати

72

хахах

преди 13 години

всички с името СерГей не мислят за страна ни !!! :) на мен пък не ми трябват атомни централи защото никой няма да ми намали цената на тока така или иначе и тия 2 блока ще ги построят с нашите пари !!! АКО ЩЕ ИМА БЕЛЕНЕ ЦЕНАТА НА ТОКА ЗА СТРАНАТА НИ ДА Е НА ПОЛОВИНА , А ТОКА ЗА ИЗНОС ДА СЕ УВЕЛИЧИ ТРОЙНО- ТУРЦИЯ и ГЪРЦИЯ да са зависими от нас и да си кротуват,но няколко ПРОДАЖНИКА ЩЕ СЪСИПЯТ ВСИЧКО КАКТО ОБИКНОВЕННО ПРАВЯТ

71

Анонимен

преди 13 години

Да живеят червените анекси и анексчета, чрез които потънаха стотици милиони в джобовете на комунистическите лакомници! При Борисов няма анекси и точка.

fallback