Снимка: Булфото
fallback

НЕК и руската държавна компания "Росатом" подписаха меморандум за принципите за учредяване на проектната компания за изграждането на АЕЦ „Белене“.

България ще запази мажоритарния си дял в компанията. В нея с по 1 % ще влязат и финландската „Фортум“ и френското дружество „Алтран технолоджис“, а останалите 47% са за „Росатом“.

Има вариант, при който делът на „Фортум“ в компанията може да достигне 25 на сто, но засега участието на финландците ще е символично, коментира енергийният министър Трайчо Трайков.

Цената на АЕЦ „Белене“ не трябва да надвишава 6,298 милиарда евро, е записано в меморандума.

Директорът на „Росатом“ Сергей Кириенко изтъкна, че това не означава, че цената на атомната централа ще е тази, а че не може да бъде по-висока.

„Благодарни сме на „Росатом“, че приеха документа да бъде публичен, в него няма клауза за конфиденциалност“, коментира Трайчо Трайков.

По думите му подписаните днес документи са принципи, по които ще се работи, за да бъде създадена проектната компания, а договарянето на цената и на акционерни дялове ще се случи в близките месеци.

Oще по темата

Министърът бе категоричен, че „няма да се стигне до изливане на бетон, ако няма яснота“.

„Днес се споразумяхме за 4 месеца да създадем проектната компания за АЕЦ „Белене“ и за още 6 месеца да имаме конкретен договор с конкретни ангажименти на страните“, каза изпълнителният директор на НЕК Красимир Първанов.

Сергей Кириенко пък коментира, че е трябвало да се вземе решение или да се спре проекта за атомната централа, или да се приеме друга философия – тази на икономическата целесъобразност.

„Убеден съм в партньорите, които влизат в проекта и в техните качества. Надявам се с времето, което сме определили, да изчистим всички въпросителни“, допълни директорът на „Росатом“.

Само преди няколко часа изглеждаше, че преговорите по АЕЦ "Белене" са в задънена улица, след като премиерът Бойко Борисов обяви, че няма да има напредък, ако шефът на „Росатом“ не признае, че българският народ е бил подведен с обявяването на цена от 4 млрд. евро.

След това Кириенко каза, че при сключването на договора през 2006 г. е определено колко струва подобна централа към онзи момент и отделно са били договорени инфлационни индекси.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

348

НЕ СМЕ СЕ РАЗБРАЛИ..

преди 13 години

.....ТАЯ ЦЕНА ПЛЮС , ВЕЧЕ НАПРАВНИТЕ РАЗХОДИ ОТ "СВЕТАТА ЧЕРВЕНА ТРОИЦА" ОТ 2-млрд.лв., СА НЕПОСИЛНИ ЗА БЪЛГАРИЯ !НЯМА ДА ИМА КОЙ И ОТ КАКВО ДА СЕ ПЛАЩАТ ,ЗАЕМИТЕ ОТ РУСКИТЕ И СВЕТОВНИТЕ БАНКИ!АЕЦ-БЕЛЕНЕ , Е ВЕЛИКА ГЛУПОСТ!ИСТИНАТА Е В РАЗШИРЕНИЕ И МОДЕРНИЗИРАНЕ НА "АЕЦ-КОЗЛОДУЙ", С ВЕЧЕ ПРОИЗВЕДЕНИТЕ И ЗАКУПЕНИ РЕАКТОРИ ЗА АЕЦ-БЕЛЕНЕ!ТОВА ЩЕ Е , 1/3 ОТ СЕГАШНАТА СТОЙНОСТ НА АЕЦ-БЕЛЕНЕ!

347

Акъл море

преди 13 години

Много си прав! Атомът ще върне независимостта на България!

346

rumen

преди 13 години

Приятели,Кое нещо в енергетиката ни почива на "пазарен анализ? Та ще въвеждаме и такса електромер, която отвсякъде си е Моноролно свръхпечалба!!!1. Живеем ужким при капитализъм...2. Имаме ужким пазарна икономика, при това свръх-либерална...3. Живеем ужким в ЕС, където ужким имало свободно движение на стоки, капитали и работна сила...Добре...!!!- Но защо тогава НЕК е ЗАДЪЛЖЕНА, да изкупява "вятърничевия" ток на 100%, за 25 години и на цена от 72 стотинки... и да отказва ток от Козлодуй, сруваща 1.169ст. - Дори цената тока от АЕЦ Белене, да е 4.5 стотинки, което признава дори сребролюбеца Касчиев, тя е в ПЪТИ по-ниска от всички други Зелени и Въглеводородни източници на ел. енергия.... - Приятели, ако бяха вярни 1, 2, и 3 (по-горе), Козлодуй ще продава на 100% тока си със себестойност 1.168ст. не по 6, а по 8 стотинки, Белене ще продава на същата цена..., пазар е това..., а всички тецове, които не могат да се включат в тази "ценова игра", ще затворят или някои от тях ще останат, като Студен резерв... Заради инфлацията това което преди 10 години е струвало 4 милиарда евро (примерно тон злато), същото нещо сега струва 6 милиарда... Но нещото си е пак същото...(тон злато), а числата 4 и 6 са игра на цифри...Пазарната икономика е товаТака ще изпълним и Евродирективата - Да намалим вредните емисии с 40%... Което ще направим всякък..., но ако го има Белене, ако го няма, до 10 години оставаме без ток..., по-точно ще го купуваме по 72 стотинки..., които можем да си го позволим де...Помните ли когато цяла България беше една голяма Дискотека...!!!

fallback