Снимка: БГНЕС
fallback

България ще преговаря за строителството на АЕЦ "Белене" само ако изпълнителният директор на "Росатом" Сергей Кириенко признае, че е подвел българския народ, като е обявил преди четири години, че цената на проекта е 4 млрд. евро.

Това заяви премиерът Бойко Борисов, след като откри енергийната конференция за Югоизточна Европа „Енергетика без граници – от национален към регионален подход”.

„България повече пари за "Белене" няма. Сядам пак да преговарям за „Белене” само ако г-н Кириенко бъде любезен да излезе и да каже: "Това беше грешка, ние сме съучастници в тази грешка, обявихме на българското общество 4 млрд., при положение че знаем, че тя е над 6 млрд". Говорим само за руската част от проекта“. Тогава сядам и преговарям”, обясни министър-председателят.

„Искам днес г-н Кириенко публично и ясно да каже, че както всичко, което е правила Тройната коалиция, и по проекта „Белене”, когато са подписани 4 млрд. евро, са знаели, че това не е цената и че цената е скрита в инфлационния индекс”, коментира още Борисов.

Той беше категоричен, че проектите „Набуко" и „Южен поток" са изгодни за България.

Премиерът лансира тезата, че държавните гаранции за проекта "Набуко" трябва да се извадят от бюджетните дефицити на държавите участнички в проекта.

„Започне ли да се усвоява банковата гаранция, дадем ли я, това се прехвърля на бюджетния дефицит на държавата. Усилията на правителството и на всички нас да запазим границите на бюджетния дефицит ще бъдат напразни“, обясни Борисов.

Oще по темата

„Надявам се ЕК да ни помогне в решаването на този казус, иначе аз няма да спра проекта, но всички трябва да останат с ясното съзнание, че по този начин минаваме в свръхдефицит”, отсече Борисов.

„Това, че сме на кръстопътя между Европа и Азия, дава голямо предимство в инфраструктурните проекти на България“, каза още премиерът.

„За България и двата проекта са изгодни ("Набуко" и "Южен поток"), защото минават транзит през страната ни и можем да ползваме колкото ни трябва газ, като диверсифицираме доставките“, заяви Бойко Борисов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

252

вуиката Георги

преди 13 години

Наи доброто нещо на демокрацията, е че можеш да говориш каквото си искаш и да вършиш каквото си искаш.Борисов иска да се признае, че е допусната грешка в доиговарянето на цената на АЕЦ Белене през 2006 год.Кириенко признава......но казва, че централата е струвала 4 милиарда евро през 2006 год.Настоящо спорасумение максимум 6,298 милиарда евро.Ще видим през 2015 -2016 години каква ще е цената и тогава пак ще говорим за казаното и стореното и то пак ще е демоКРАТИЧНО.

251

Анонимен

преди 13 години

Eiiii takav (na snimkata) 6te ni go navrat rusnacite!

250

Анонимен

преди 13 години

Подутичък и притеснен ми изглежда на тая снимка, горкия...какво ли показва като размер между двата му показалеца...

fallback