Снимка: БГНЕС
fallback

Случаят с Калина Илиева е поредното доказателство за абсолютната  неадекватност на системата за легализация на дипломи от европейски университети в България.

Така Ивайло Калфин, който води активна кампания за опростяване на силно бюрократизираната и скъпа процедура у нас, коментира съмненията за дипломата на бившия изпълнителен директор на Фонд "Земеделие" Калина Илиева.

"Единствената работа на българските власти е да свършат това, което правят чак сега за Илиева – да проверяват дали дипломата е истинска", добави Калфин.

 Според европейското право признаването на дипломи от европейски университети в страните членки е автоматично.

Затова неотдавна евродепутатът призова чрез страницата си в интернет българските граждани да изпращат писма до премиера Бойко Борисов, ресорните министри и до народните представители за отмяна на съществуващия в момента регламент.

Калфин предлага дипломите за висше образование за нерегулираните професии и научните степени, придобити в ЕС, да се признават само след проверка в академичните регистри на университетите. 

Ивайло Калфин поощри министъра на образованието Сергей Игнатов, който призна, че съществуващата в момента система е архаична и трябва да отпадне за нерегулираните професии.

"Явно здравият разум започва да си пробива път в Министерството на образованието", коментира още Калфин.

Бившият изпълнителен директор на фонд "Земеделие" Калина Илиева е проверявана заради информация, че магистърската й степен от Висшия институт за техника и икономика в Берлин не е завършена успешно.

Oще по темата

Въпреки това тя е получила легализация от Националния център за информация и документация (НАЦИД) към Министерството на образованието, който е оторизиран у нас с признаването на дипломи и научни степени.

НАЦИД призна, че е издал уверение на Илиева, без да е проверил в академичните регистри истинността на предоставените от нея документи, и че едва сега е изпратил запитване до висшето учебно заведение, което да установи дали тя е взела успешно всичките си изпити.

 


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

400

изумен

преди 13 години

Дааа, наистина си струва да се види клипа във Vbox!!! Уникално!!!!!!!!

399

Анонимен

преди 13 години

Голяма част от сегашните шефове на ОДЗ и ДФЗ по места са с хубави дипломи от Танганайския свободен университет. Честито !

398

Анонимен

преди 13 години

Я провери кога е назначена. Нещо бъркаш времето.

fallback