Снимка: БГНЕС
fallback

България би могла да изнася електроенергия за Сирия след строителството на АЕЦ Белене. Това смята президентът Георги Първанов, който се срещна с президента на Сирия Башар ал Асад.

"Със строителството на втората атомна централа в Белене България би могла да създаде предпоставки за износ на електроенергия, в това число и в посока към Сирия, където има недостиг на ток", посочи българският държавен глава.

Първанов отбеляза, че и Сирия, и  България водят разговори с Турция, с Азербайджан, с други страни от Черноморския и Каспийския регион по въпроси за снабдяването с природен газ и петрол.

Президентът на Сирия Башар ал Асад заяви, че комплексът от  инфраструктурни проекти, по който се водят разговори между страната му и Турция би могъл да обхване и България. Доколкото в момента Сирия изгражда стратегически взаимоотношения със своя съсед Турция по изграждането на инфраструктурни проекти,защо да не продължим тази инфраструктура, така че тя да обхване и България, която е другият съсед на Турция и да разширим този комплекс, попита президентът Ал Асад. 

Според него това би могло да се отнася за енергийните системи на страните, за транспортните системи, за железопътния, сухопътния и морския транспорт.

Първанов отбеляза, че вече има български фирми, които водят разговори за инвестиции в Сирия в областта на строителството, инфраструктурата и СПА туризма.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

72

юнака

преди 13 години

абе Първанката не беше ли хванал сифилис от някаква ученичка, някадя бях чел тая новина. Оправи ли се човека !?

71

Еди

преди 13 години

Георги Седефчов Първанов - Президент на България с бракониерския навик да избива защитени видове. В България е известен с лова на вълци в Пирин, докато кипи пожар във влак. В Узбекистан стана известен с брутален лов на диви кози архари в резерват. Незаконният лов в Нуратинския резерват е бил платен от българския държавен бюджет.

70

Калитко

преди 13 години

Другарят командир определено не е наред.То кой ли от нашата партия е, но нейсе. Най-ненормални са ония, които ни вярват и гласуват за нас.

fallback