Снимка: БГНЕС

България би могла да изнася електроенергия за Сирия след строителството на АЕЦ Белене. Това смята президентът Георги Първанов, който се срещна с президента на Сирия Башар ал Асад.

"Със строителството на втората атомна централа в Белене България би могла да създаде предпоставки за износ на електроенергия, в това число и в посока към Сирия, където има недостиг на ток", посочи българският държавен глава.

Първанов отбеляза, че и Сирия, и  България водят разговори с Турция, с Азербайджан, с други страни от Черноморския и Каспийския регион по въпроси за снабдяването с природен газ и петрол.

Президентът на Сирия Башар ал Асад заяви, че комплексът от  инфраструктурни проекти, по който се водят разговори между страната му и Турция би могъл да обхване и България. Доколкото в момента Сирия изгражда стратегически взаимоотношения със своя съсед Турция по изграждането на инфраструктурни проекти,защо да не продължим тази инфраструктура, така че тя да обхване и България, която е другият съсед на Турция и да разширим този комплекс, попита президентът Ал Асад. 

Според него това би могло да се отнася за енергийните системи на страните, за транспортните системи, за железопътния, сухопътния и морския транспорт.

Първанов отбеляза, че вече има български фирми, които водят разговори за инвестиции в Сирия в областта на строителството, инфраструктурата и СПА туризма.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase