Снимка: БГНЕС

На този етап ние можем да се поздравим с една частична, да я наречем временна победа или по-скоро постигнат добър компромис. Това заяви президентът на КНСБ Пламен Димитров по повод подписаното споразумение за пенсионната реформа между правителството, синдикатите и работодателите.

По думите на Димитров битката с правителството е в това да го убедят, че потреблението е основният механизъм за генериране на растеж. "А не чрез орязване на разходи, не чрез стагниране на основни социални системи, както правят много правителства в Европа", поясни той.

Дългосрочна цел на КНСБ оттук нататък ще бъде гарантирането на правото на сдружаване, на колективно договаряне и правото на стачка.

Още по темата

Председателят на синдикална федерация "Металици" Васил Яначков  добави, че споразумението символизира недвусмислена демокрация на единодействие и еднопосочност в действията на двата синдиката.

"Само единодействието и еднопосочността в действията на двата синдиката можаха да поставят правителството, което се опита да шикалкави по всевъзможни начини, и работодателите в невъзможност да не приемат предложенията на синдикатите", заяви той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase