Снимка: БГНЕС

Нямам покана за обявяването на новата гражданска инициатива  АБВ. Това каза  д-р Желю Желев, първият демократично избран президент на България относно проекта на Георги Първанов.

„Малко не за времето е такъв проект. Не знаем какъв ще бъде напълно, знаем само едно име, хвърлено в публичното пространство и имената на група хора, които ще бъдат като лидери", коментира  Желев пред БНР.

"Гражданското движение АБВ ми се вижда несъответстващ на времето проект, макар, че той би могъл да бъде и успешен и ако това стане, това ще бъде от полза за демокрацията и за страната", добави  той.

Желев беше категоричен, че Георги Първанов не нарушава Конституцията с новия си проект.
По думите му основният закон не ограничава в това отношение действащия държавен глава, тя забранява той да става лидер на партията или коалицията, която го е издигнала за държавен глава и е спечелила президентските избори.

„Когато бях президент в края на моя мандат също с хора от либералните партии и среди започнахме такъв проект”, разказа Желев. Той обаче заяви, че проектът не е бил пуснат за широко обсъждане.
 
„Това, което работи за ГЕРБ, е борбата с организираната престъпност.  Другото нещо, на което вярват хората са магистралите", коментира сегашното управление първият демократично избран президент.
„Подкрепата на ЕС, лидерите на ЕС за това управление не са случайни, те виждат, че това бяха
най-слабите места на предишното правителство”, добави той.

„При образователната система има много проблеми, както и в пенсионната система. Ние сме страна - член на ЕС с най-ниско жизнено равнище - не в проценти, а в пъти. Това не можем да го слагаме само на гърба на ГЕРБ или на Бойко, но това е факт”, завърши президентът  Желю Желев.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase