Снимка: БГНЕС

Заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество се отлага за петък.

Работодателските организации са изпратили писмо до министъра на финансите и председател на тристранката Симеон Дянков, с което изискват допълнителна информация относно предложенията за промени в Кодекса за социално осигуряване, свързани с  професионалните пенсионни фондове, съобщиха от Българската стопанска камара.

Дянков се е ангажирал да подготви исканата информация и да я представи в петък, 29 октомври, от 15 ч. в Министерството на финансите, когато ще се проведе заседание на Комисията по бюджетна политика към тристранния съвет. Това е причината за отлагане на днешното заседание на тристранката.

Очакваше се в сряда да бъдат обсъдени промените в Кодекса за социално осигуряване, а по-късно те да бъдат гласувани на заседание на правителството.

Създаването на нов фонд към Националния осигурителен институт за ранно пенсиониране на работещите при първа и втора категория труд остава най-спорната точка в кодекса.

Предвидено е от началото на следващата година във фонда да се събират осигурителните вноски за тежките категории труд, съответно 12 на сто за първа и 7 на сто за втора категория.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase