Снимка: БГНЕС

Страната ни се проваля в усвояването на парите от Европейския съюз и има опасност да загубим милиони евро заради бюрократични пречки.

Това заяви лидерът на СДС и председател на икономическата комисия в НС Мартин Димитров след среща с председателя на Българската търговско-промишлена палата Цветан Симеонов.

В момента реално усвоените пари от ЕС са 6-7%, каза Димитров.

По думите му при усвояването на европейските фондове има „малко свеж полъх“ от работата на министър Томислав Дончев, но това не е достатъчно.

Още по темата

Според синия лидер догодина страната ще има нужда от изцяло нов подход при усвояването на евросредствата. За това обаче са необходими рязко намаляване на бюрокрацията и увеличаване на конкуренцията и контрола.

Мартин Димитров допълни, че в основата на икономическия растеж на България през последните 10 години са чуждите инвестиции, а идеите за национализация убиват интереса към страната ни.
 
Председателят на БТТП Цветан Симеонов заяви, че в момента се пренебрегват някои източници на приходи в бюджета, например от приватизация.

Той цитира данни, според които постъпленията от раздържавяване от началото на годината са едва около 14 милиона лева, което за организацията „означава кръгла нула“.

Загрижени сме за разходите за администрация, които на практика не се намаляват, това е тежко бреме, допълни Симеонов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase