Снимка: БГНЕС
fallback

Извънредно заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество ще се проведе днес по разпореждане на премиера Бойко Борисов.

Заседанието ще започне в 16.00 часа в Министерски съвет. На него ще се обсъди бюджетът за Държавното обществено осигуряване за следващата години и промените в Кодекса за социално осигуряване и пенсионната реформа за 20-годишен период.

На последното заседание в петък синдикатите отказаха да участват в преговорите, като настояваха за присъствието на министър-председателя. На среща с Бойко Борисов, финансовия министър Симеон Дянков и социалния министър Тотю Младенов синдикатите се договориха за ново заседание на НСТС днес.

Очаква се днес окончателно да бъде постигнато решение за Кодекса за социално осигуряване и Държавното обществено осигуряване. Целта е в сряда тези решения да бъдат обсъдени на заседание на Министерски съвет, а след това и в Народното събрание.

Oще по темата

„Смятам, че почти на 95% има консесус и с работодатели и със синдикати. Премиерът иска в неделя всичко да бъде наред”, каза социалният министър Тотю Младенов.

„Много от нашите искания, балансирани с исканията и на работодателите, ще намерят място в общия пакет, който най-вероятно в неделя ще бъде възприет – надяваме се във формата на едно национално споразумение с подписа на министър-председателя, синдикатите и работодателите”, коментира изпълняващият длъжността президент на КНСБ Пламен Димитров. По думите на Димитров, участието на премиера трябва да гарантира, че договореното ще бъде изпълнявано.

С 1,8% да се вдигне осигурителната тежест от началото на следващата година, е решил Националният съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) в петък, каза пред журналисти изпълнителният директор на КРИБ Евгений Иванов.

Работодателските организации настояват осигурителните вноски между работодатели и работници да се поделя 50 на 50, но в момента съотношението по Фонд „Пенсии” е 43: 57, каза Димитър Бранков, заместник-председател на Българска стопанска камара във връзка с увеличаването на осигуровките с 1,8%.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

73

Вики

преди 13 години

Защо ще вдигат осигуровките? Нека подобрят тяхното събиране. Хиляди хора работят без тр. договори., какви мерки се взимат срещу това? Почти никакви. Щом има работодатели, които не им пука и си позволяват така да наемат служители, значи няма страх.

72

Анонимен

преди 13 години

Костов съсипа пенсионния фонд като подари предприятията на мутрите и чужденците!

71

ДИМИТРОВА

преди 13 години

Знам,че съотношението на годишния доход на един държавен чиновник и реалноработещ е обратно пропорционално на българското.Знам също,че с пенсионния фонд не запълват дупки.Знам какви и колко данъци се плащат % от доходите наамериканеца и от доходите на българина.Знам колко е бил годишния доход наг-н Дянков.Знам каква е продължителността на живота в САЩ и България.Знамколко струва на ден храната на едно 4 членно амер.семейство и на едно тако-ва българско.Ами върнете в бюджета заграб.пари.

fallback