Снимка: БГНЕС
fallback

Националния съвет за тристранно сътрудничество ще обсъди днес размерът на осигурителните вноски и спорните условия за пенсиониране.

Преди заседанието позициите на работодатели, синдикати и правителство значително се разминаха.

По време на неформалната среща във вторник финансовият министър Симеон Дянков предложи вариант, при който осигурителната вноска да се повиши с 1.5 пункта, а повишаването на осигурителния стаж за пенсия на категорийните работници да започне още от 2011 г.

Работодателите са категорични, че не трябва да има увеличаване на осигурителните вноски и че осигурителната тежест трябва да е равномерно разпределена между работници и работодатели 50 на 50.

Oще по темата

Те искат държавата да направи необходимите реформи в осигурителната и здравната система, за да се прекрати източването на средства.

Представителите на синдикатите – КНСП и КТ"Подкрепа", пък искат увеличаването на стажа за категорийните работници да започне най-рано от 2015 г. и да бъде плавно, а вноската за пенсия да се увеличи с 2 %.

Те настояха министър-председателят Бойко Борисов да се намеси в тристранния диалог и да гарантира, че предложенията на Симеон Дянков няма да бъдат одобрени.

Според тях опитите за стабилизиране на осигурителната система чрез орязване на права и ограничаване на достъпа на гражданите до пенсиониране "ще предизвика синдикални и граждански действия с непредсказуеми последици".

До последно страните чакаха от финансовото ведомство да им предоставят пълните разчети за това какво ще се случи при различните варианти за промени в социалната сфера.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

18

Виолина

преди 13 години

Поздравления за М-р Тотьо Младенов. За безкрайното му търпение и блестяща еродиция. Здраве и късмет му пожелавам и дано успехите му се множат. Трудно може да се угоди на всички. Но поне на 91% от разумните люде го разберат.

17

Пенка

преди 13 години

Работодателите хитруват и се чудят как да пречат! за една промяна във вноските -те поставят 6 нови искания. Те просто се правят на ощипани и само разтакават реформите и насъскват хоратаГоспода , престанете да пречите -като не помагате. Оставете синдикатите и правителствените отговорни лица да решат и да си носят отговорността.

16

лудия

преди 13 години

20 години все едни и същи синдикални муцуни ни "спасяват" , с едни и същи прийоми! И какво направиха и постигнаха досега!? И всъщност за кого работят и реват по форуми и срещи?! Въпроси с понижена трудност.

fallback