Васил Велев. Снимка: БГНЕС
fallback

Работодателите са склонни на 2-процентово увеличение на осигурителната тежест при изпълнение на пакет от шест условия, обяви председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев.

“Пакетът от шестте условия е подкрепен от останалите работодателски организации, които участват в Националния съвет за тристранно сътрудничество и обсъжданията за промените в Кодекса за социално осигуряване”, уточни Велев.

По думите му работодателските организации са склонни да обсъдят увеличаване на осигурителната тежест при няколко условия.

Едно от тях е държавата да започне да плаща личните вноски на заетите в бюджетната сфера от бюджетите на съответните министерства всеки месец, а не както сега – чрез единен трансфер към НОИ на три месеца.

Освен това работодателите искат от 2012 г. те да плащат първия ден от болничния, а следващите два – НОИ.

Друго условие е министерствата на вътрешните работи, на отбраната и на правосъдието да започнат да плащат завишени вноски за служителите си.

Освен това има условие съотношението за приноса към фонд "Пенсии" на заетите и на работодателите да се промени през 2011 г. на 45 към 55, а от 2012 да стане 50:50.

Oще по темата

Велев заяви още, че са необходими и реформи в здравеопазването, както и за три години да се преустановят вноските във фонд "Гарантирани вземания на работниците и служителите".

“Което и да е от тези искания да отпадне, няма да приемем увеличаване с 2 процента на осигуровките”, категоричен бе Велев.

Той посочи, че с тези искания работодателите ще отидат във вторник на неформалната среща на тристранния съвет за обсъждане на промените в Кодекса за социално осигуряване.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

61

........

преди 13 години

Ако работодателите не искат вдигане на осигурителната вноска, то нека вдигнат заплатите на служителите си. Ако станат и по коректни в плащанията си, то тази мярка ще отпадне от самосебе си. Трупането на онлаги на гърба на работника по принцип си е практика на нашите работодатели. Нека и поставим въпроса къде са наистина качествените работници, в България или навън ? Естествено че навън, при качествените работодатели.

60

стефан

преди 13 години

нека и тези кръдливи работодатели да почнат даси плащат реалните данаци на реалните печалби.а не даги укриват чрез двоино щетоводство и да харчат нашите пари за лични облаги...даги проверят от къдеса паритеим....неблагодарнициииии

59

Реалист

преди 13 години

Да, това е решението, но то никога няма да бъде взето, защото при индивидуалните сметки за здраве и пенсия няма да има откъде да се краде.

fallback