Снимка: БГНЕС

Председателят на парламента Цецка Цачева обясни, че не е имала право да прекъсне изказването на лидера на „Атака” Волен Сидеров, в което той нарече турския президент Реджеп Тайп Ердоган „фанатик”, а народът на южната ни съседка – „турски изроди”.

„Когато се правят изявления от името на парламентарна група, по нашия правилник аз имам конкретно разписани правомощия – когато се правят обиди и хули срещу Народното събрание и държавния глава.

Още по темата

Много внимателно направих справка с правилника. Докато вървя изказването на г-н Сидеров, аз търсих основание еднолично да реагирам”, разказа своята версия Цачева.

Председателят на парламента препрати въпроса дали депутатите могат да обиждат чуждите държавни глави към самите тях.

Иначе от групата на „Атака” били подвели Цецка Цачева. Те й обяснили, че внасят проектор в залата, за да го използват за допълнителна аргументация по време на дебата на вота на недоверие.

Впоследствие се оказа, че Волен Сидеров иска на него да се излъчат фотографии от геноцида върху тракийските българи – нещо, което Цачева не допусна.

Що се отнася до оставката, която от БСП й поискаха, Цачева коментира, че това са нормални действия на опозицията, на които те имат право.

„С интерес ще проследя развитието на подписката и дебатите в пленарната зала”, каза с усмивка тя. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase