Снимка: БГНЕС
fallback

Не се очакват изненади в поведението на политическите сили на предстоящата дискусия и гласуване на вота на недоверие към кабинета, внесен от опозицията заради провал в здравната политика, смятат социолози от "Галъп", МБМД и Алфа рисърч.

Ясно е, че вотът няма да свали кабинета. След като и Синята коалиция заяви, въпреки забележките си в областта на здравеопазването, че ще подкрепи правителството, не се предвижда да се оформи никаква интрига около дискусията и гласуването, коментират анализаторите.

Заради актуалността на проблемите на здравеопазването социолозите намират темата за здравеопазването за подходяща за вот, сочи анкетата на БТА.

Кънчо Стойчев от "Галъп интернешънъл" гледа на вота като на повод за дискусия и диалог.

Геновева Петрова от Алфа рисърч смята, че резултатът от вота ще бъде основно потвърждаване на политическото мнозинство срещу БСП и ДПС и парламентарната подкрепа за правителството. 

Според Петър Живков от МБМД левицата търси политически дивиденти чрез вота, но едва ли ще извлече значими ползи.

Никой нормален човек не очаква вотът на недоверие да свали правителството, посочва социологът и припомня, че това досега не се е случвало в България.

"При вот е падало само едно правителство – на Филип Димитров, но ситуацията беше различна, защото той сам поиска вот на доверие", отбелязва Стойчев.

"Освен това никой и не планира, нито се надява вотът да свали правителството, целта на опозицията е повече диалог и по-задълбочен дебат по ключова тема за обществото", смята той.

Според Стойчев оставката на досегашния здравен министър Анна-Мария Борисова не само че не обезсмисля или олекотява вота, а дори напротив – по-добре е, че новият министър ще има възможност да участва в дебата.

Петър Живков от МБМД посочва, че ситуацията се променя с оставката на Анна-Мария Борисова, защото не е ясно каква политика ще води новият здравен министър.

Живков отбелязва, че през последните месеци проучванията на МБМД регистрират относително стабилна подкрепа за ГЕРБ от около 33 процента. 

"Подкрепата е достигала и над 40 на сто, но трябва да се знае, че това беше следствие от еуфорията от изборната победа, когато значителна част от избирателите се присъединяват към победителя", обяснява той.  

"Така че в момента ГЕРБ се намира на едно нормално ниво и съдейки по последните ни изследвания, стои стабилно", аргументира социологът тезата си, че вотът няма да се отрази особено на управляващата партия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

68

Сава

преди 13 години

Всички имат уж висок рейтинг ,а на изборите ги издухваме.

67

анонимен

преди 13 години

цялата държава е купена от Герб не само медийте. но нека да вдига бб всичко а глупавия българин да търпи да го тъпчат, това ни е хак на нас като си мълчим нека да ни тъпчат

66

bs

преди 13 години

айде пак платена информация от ГЕРБ.

fallback