Снимка: БГНЕС

“Решението на КНСБ за протест и палатков лагер срещу пенсионната реформа ми изглежда малко неестествено и може би има други цели”, обяви министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов.

По думите му за една година правителството е доказало, че води сериозен диалог със синдикатите и работодателите.

“Въпреки решението на КНСБ ще продължим тези разговори и ще работим, за да намерим най-доброто решение за пенсионната реформа”, категоричен бе социалният министър.

Според него избраният вариант – да не се увеличава възрастта за пенсиониране, а постепенно да се покачва осигурителният стаж, е най-лекият формат на реформата.

Министър Младенов бе категоричен, че голяма част от българите, които работят на трудов договор в условията на трета категория труд, няма да имат проблеми с пенсионирането.

“Проблеми ще имат тези, които са работили и продължават да работят в "сивата" икономика – без трудови договори, без осигуровки и без да плащат данъци”, посочи той.

Министърът съобщи, че за последните два месеца при масираните проверки на Главната инспекция по труда са установени над 1800 такива случая.

Dnes.bg припомня, че преди дни от ръководството на КНСБ призоваха всички свои членове и български граждани на протест заради пенсионната реформа.

Още по темата

Протестите започват на 16 септември с палатков лагер пред парламента, съобщи вицепрезидентът на КНСБ Пламен Димитров.

Тогава депутатите ще разглеждат промените в Кодекса за социално осигуряване. Синдикатът настоява законопроектът да бъде оттеглен и да бъде възстановен диалогът между институциите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase