Снимка: БГНЕС

“Ако ни е необходимо историческо отрицание на 9 септември, то няма да дойде по пътя на декларациите, а ще дойде, когато България пропълзи малко до онзи жизнен стандарт, който имаше при презираното комунистическо минало”.

Това гласи декларация на ПГ на "Коалиция за България" по случай 9 септември, представена от парламентарната трибуна от депутата и историк Андрей Пантев.

Още по темата

“Девети септември сложи край на онази България, която три пъти през ХХ век беше обявена за агресор, беше наказана. Девети септември сложи край на онази България, в която 80 на 100 от населението беше неграмотно, а това беше индикатор за изостаналост”, допълни Пантев.

В декларацията на левицата се посочва, че след 9 септември е имало добро здравеопазване, висока раждаемост, културни авторитети, които са без паралел до днес.

“Девети септември беше отрицание на всичко онова, което дотогава толкова силно накърняваше нашия имидж пред очите на света. И понеже много обичате да цитиране един държавник англичанин, Девети септември беше край на една правителствена формация, която беше наричана от него престъпна клика.

Аз не споделям тази категоризация, но това е документирано дълго преди червената армия да пресече Дунава. Преди Девети септември над нас летяха и падаха бомби. Те не бяха насочени срещу членовете на Коминтерна. Бяха насочени срещу тях. А те се криеха в Чамкория”, се чете още в декларацията на социалистите, която завършва така:

“Ние обявяваме 9 септември не като ден на помирение, защото не знаем дали загиналите биха искали да се помирят, а го обявяваме като ден, в който трябва да се постави край на противопоставянето”.

Андрей Пантев определи като "словесна импотенция" подвиквания на депутати от пленарната зала по време на изказването му.

В знак на протест депутатите от Синята коалиция напуснаха залата, докато беше представена декларацията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase