Снимка: БГНЕС

Министърът на образованието Сергей Игнатов заяви преди началото на заседанието на кабинета, че сега има няколко добри кандидатури за поста заместник-министър, но не коментира имена. Той уточни, че днес ще има заседание на изпълнителната комисия и се очаква утре да има яснота по темата.

"Мечтая да намеря човек като сър Кен Робинсън – човека, който е променил британското образование", каза министърът.

"Търся човек, който с летящ старт да влезе в системата, да не се оглежда, да не губи време за адаптация, защото материалът по училищния закон вече е около двеста страници с приложенията, а ние трябва до края на годината да имаме готов текст и той трябва да влезе в парламента", допълни Игнатов.

Министърът на образованието поиска оставката на зам.-министър Милка Коджабашиева, защото е изискала от учителите да събират информация и да определят учениците си от коя етническа група в страната принадлежат.

"Коджабашиева е много добър експерт и тя ще остане в системата на образованието. Това, че е станал политически гаф и е понесена отговорността, е част от политическото ежедневие", каза министърът в отговор на въпрос.

Още по темата

Той посочи, че данните с имената на учениците и тяхната етническа принадлежност се събират от 200 г. и са свързани с ангажимента за осигуряване на обучение по майчин език, за запазване и развитие на културата на малцинства.

Министърът отбеляза, че тази информация се изисква от много международни институции, включително и на европейско равнище, защото се следи движението и развитието на различните етноси в ЕС.

"Проблемът е, че е написано остро и политически некоректно писмо", уточни министърът.

По данни до 30 юли общият брой на първокласниците за тази учебна година е над 50 000, каза министърът и допълни, че няма да има училища, които заради ремонти да не започнат навреме годината.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase