Снимка: БГНЕС
fallback

Няма опасност да бъде ограничено правото на свободно движение на български граждани в Европейския съюз заради проблема с ромите във Франция.

Това каза министърът на външните работи Николай Младенов по Нова телевизия.

Днес се очаква втората група български роми, репатрирани от Франция, да се завърнат у нас. Според министъра информацията, че Париж иска "карантина" за граждани на България и Румъния е "интерпретация".

Той посочи, че България също има правото да връща чужди граждани в страните им - на базата на директива на ЕС от 2004 г., според която всеки, който отиде в друга държава, след определен период трябва да може да се издържа, да има адресна регистрация и да не нарушава законите.

"Аз вчера говорих с френския министър по европейските въпроси Пиер Льолуш, защото исках да го уверя, че всички български граждани, дали те се намират на територията на България или на други страни от ЕС, са длъжни да спазват законите на нашата страна и европейските изисквания", каза Младенов.

Той подчерта, че ситуацията в момента засяга несравнимо по-малко българи, отколкото граждани на други страни от ЕС.

"Нашето посолство в Париж обиколи през последните седмици въпросните лагери или гета, не знам как да ги нарека, установи връзка с хората и няма до този момент български граждани, които да са върнати насилствено в България", увери външният министър.

Oще по темата

Според него ситуацията с българските роми във Франция няма връзка с присъединяването ни към Шенген. А дали това ще стане в срок, "зависи от нас частично, от начина, по който ще успокоим нашите партньори в Европа, че спазваме критериите на биометричните данни, гранични я контрол и т.н.".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

26

КРАС

преди 13 години

НИКИ, Чуствам че имаш проблем с това как да идентифицираш *** катуни - лагери или гета. КАКТО И ДА ГИ НАРЕЧЕШ ТЕЗИ ХУБОСТНИЦИ ТЕ СА ПРИМЕР ЗА НАС БЪЛГАРИТЕ КАКВО ТРЯБВА ДА Е ОТНОШЕНИЕТО НИ КЪМ ТАЗИ *** ДЪРЖАВА. Нали не е нормално Ники да плащаш пенсионно осигоряване, което вместо да увеличава сумите по пенсионните фондове да служи за социални помощи на същите тези роми които се размножават безнаказано като *** и за които живота е една непрекъсната фиеста. И НИЕ НЕ ГИ ИСКАМЕ

25

Анонимен

преди 13 години

Френския посланик да си ходи

24

Анонимен

преди 13 години

Час по-скоро България трябва да влезе в Шенген. Това е единственият шанс да се оправим, да се стабилизира икономиката и да излезем от кризата.

fallback