Снимка: БГНЕС
fallback

Националната агенция за приходите (НАП) настоява за законодателна забрана за разплащания в брой на суми над 5000 лв.

"Паричните трансфери, превишаващи тази стойност задължително да се извършват с банков превод", съобщи изпълнителният директор на НАП Красимир Стефанов.

Друго предложение е свързано с това всички трудови възнаграждения на работещите също да бъдат превеждани по банков път вместо в брой.

Според Стефанов именно укритите обороти на търговските дружества в страната са в основата на трудовите възнаграждения, изплащани "под масата”.

Oще по темата

"Комбинацията от ограничаването на разплащанията в брой и свързването на всички касови апарати в страната със системите на НАП има потенциал да извади на светло близо 90% от укриваните до момента обороти", смята още директорът на приходната агенция.

Пакетът с предложения за промени в законодателството се подкрепя от браншовите, работодателските организации и социалните партньори и може да бъде гласуван още на следващото заседание на Министерския съвет, съобщи още директорът на НАП.

"Спешно е необходим достъп на органите по приходите до кредитните досиета в банките", каза още Красимир Стефанов.

"Общоизвестно е, че по време на кредитния бум фирмите представяха в банките данни от т.нар. черно счетоводство, докато информацията, подадена в официалните данъчни декларации пред НАП, няма нищо общо с тази, депозирана в търговските банки", каза той.

По думите му от НАП са прехванали десетки случаи на фирми с нулева печалба, на които безпроблемно са отпускани кредити за стотици хиляди евро.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

224

Анонимен

преди 13 години

Ех, НАП, що не ви прекръстят на ЛАП - много ще ви отива....Не само заплатите, но и забрана на кешовите плащания над 5 или 10 лева.... тогава може да изкарате доходите на чисто! Само че да хванете и банките за ушите да намалят комисионните за теглене от банкомати и да увеличат лимита, а устроиствата за четене на карти в магазините да са собственост на НАП не на собствениците на магазини. Отделно че когато можеш да платиш в магазина с дебитна карта - там е невъзможно да ти "клонират" картата защото винаги има хора и няма как бандитите да сложат незабелязано "примка"

223

Анонимен

преди 13 години

ЩЕ СЕ ПРЕВЕЖДА МИНИМАЛНАТА ЗАПЛАТА И КВО ОТ ТВА ,САМО КОМИСИОННИТЕ НА БАНКИТЕ ЩЕ СА КЯР .ПАК СЕ ПРАВИ С ЦЕЛ ,щото некадърниците не могат да печелят кинти и пак вземат от готовите -ЗАПЛАТИТЕ НА НАРОДЧЕТО СИ

222

анонимен

преди 13 години

Дано по-бързо да се въведе плащането на цялата заплатата по банков път,така няма да се бавят заплатите,банките ще задължават работодателите на време да превеждат парите,по този начин,който има кредит ще може да си направи вноската на време,обикновените хора няма какво да крият,ще се види кой колко получава и няма да има укрити доходи.

fallback