Снимка: Булфото
fallback

Европейската комисия ще отчете продължаващата политическа воля на българските власти за борба с организираната престъпност и корупцията, както и по-доброто сътрудничество с тях, особено с МВР.

От съдебната система у нас обаче се очаква повече активност.

Това се очаква да бъдат част от основните моменти в доклада на Еврокомисията, който ще бъде огласен на 20 юли.

Основното послание в доклада за България е, че има усещане за добро темпо, че има отбелязан напредък и че особено когато става дума за Министерството на вътрешните работи, сътрудничеството е значително по-добро, посочва източник от Европейската комисия, цитиран от БНР.

Очаква се България да получи признание за политическата воля за борба с корупцията и организираната престъпност, за направените подобрения в Наказателнопроцесуалния кодекс, както и за одобрената преди по-малко от месец стратегия за съдебната реформа.

Многобройните полицейски операции с кодови наименования няма да бъдат изброявани.

ЕК ще посочи обаче случаи на лица, осъдени за сериозни престъпления, които са на свобода.

Конкретно се визира делото срещу близкия до БСП бизнесмен Марио Николов, който беше осъден веднъж на 10, а след това на 12 години затвор за пране на пари и източване на 7,5 млн. евро от САПАРД. И двете присъди са на първа инстанция и не са влезли в сила.

Докладът ще препоръча подобряване на професионалната практика в полицията, прокуратурата и съда. За съдебната система ще бъде записано, че трябва да поема повече инициатива и повече отговорност.
Друга препоръка ще бъде за укрепване на смесените екипи на МВР, ДАНС и прокуратурата.

Брюксел е поискал от България и по-добре обучени полицаи и магистрати, създаване на агенция, която да контролира изготвянето на медицински експертизи за съдебни дела, повече присъди и повече активност при обществените поръчки с цел избягване на конфликти на интереси.

Докладът за България е може би най-позитивният от години насам, подчерта източникът от Европейската комисия и допълни, че констатациите и оценките за нашата страна са значително по-добри от тези за Румъния.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

48

George

преди 13 години

До #40:Ако следите редовно коменнтарите,ще прочетете мой коментар за поли-цаи във връзка с убийството на охранител от ***,че те са така наплашени,че позволяват *** да ги бият сутрин,на обяд и вечер и че причина за това са политиците,припознаващи в манговците своя електорат,което отдавна не е вяр-но.А селяните са вдигнали ръце от набезите и чакат бълг.Саркози,който да ги освободи от *** гнет.Гл.прокурор и съддиите гледат безучастно на тези изстъпления - тях *** не ги бият!

47

Анонимен

преди 13 години

ЕвроинтеграцияЕК: Добро темпо за МВР, съдебната власт да го гони Леле какъв сеир ще стане ако съдебната власт подгони МВР. А ако го стигне....

46

arhar

преди 13 години

Хайде сега злите езици да кажат, че сегашното правителство имитира дейност с акциите на МВР, Прокуратура и ДАНС !Нека да си припомним, че промените в НПК в пленарна зала бяха гласувани от ГЕРБ, АТАКА и ДСБ, а Гоце с участието на триглавата ламя все им слагаше вето след вето !Вижда се, че ГЕРБ, АТАКА и ДСБ имат желание да се борят с престъпността, а Гоце и триглавата ламя не желаят истинските престъпници да бъдат осъдени !Защо Гоце и триглавата ламя не желаят истинските престъпници да бъдат осъдени ? - Нека всеки сам се досети !

fallback