Снимка: БГНЕС

Председателят на РЗС Яне Янев твърди, че ДАНС разработва повече от 10 депутати от ГЕРБ. Един от тях бил Лъчезар Иванов. Само срещу него агенцията водела две разработки.

Именно тази, според Янев, е истинската причина премиерът Бойко Борисов да отстрани Иванов от трите шефски поста, които заемаше доскоро. Официалното обяснение – за опит за натиск върху журналист, било „пиеса и фарс за пред обществото”, твърди Янев.

По информация на РЗС, заедно с Лъчезар Иванов агенцията разследвала и бившия министър на здравеопазването Божидар Нанев за, както ги нарече Янев, „далаверите, свързани с фармацевтичната индустрия и покровителстване на определени групировки, които са източвали ДДС”.

Вътрешният министър Цветан Цветанов категорично отрече казаното от Яне Янев. Според вицепремиера така независимият депутат искал да остави впечатлението, че ходи на работа.

На конкретния въпрос дали има разработки по депутати от ГЕРБ, Цветанов отговори, че нищо от това не е истина. И все пак „има конфиденциалност във всичко това, което правят правоохранителните органи”.

Цветанов намекна, че източниците на Янев са били в неговото обкръжение в минал период от време.

Твърдението на депутата обаче е, че ДАНС разработва Лъчезар Иванов от малко повече от година. Горе-долу по това време Иванов и Нанев бяха в командировка в САЩ за сметка на фирмата „Остеотек”, което стана повод за скандал и намеци за конфликт на интереси.

Няколко месеца по-късно Нанев беше освободен от поста здравен министър, но по друг повод.

Лъчезар Иванов, който запаси депутатското си място, не идва на работа в парламента след скандала.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase