Европейската комисия обяви, че започва процедура за прекомерен дефицит срещу България.

Колежът на комисарите гласува преди малко, че макар брутният държавен дълг (14,8 % от БВП за 2009 г.) да покрива съответния критерий в Договора за ЕС, не са спазени изискванията по отношение на дефицита, тъй като през 2009 г. той не е бил близо до референтната стойност от 3 % от БВП.

Брюксел се самосезира за проверката, след като правителството коригира бюджетната си прогноза за дупката в хазната от 1,9% на 3,9% от БВП за 2010 г.

Според процедурата с днешното решение еврокомисията информира Съвета на финансовите министри от ЕС, че се налагат допълнителни мерки за преодоляването на дефицита и издаде препоръки към българските власти, сред които да се справят с огромния дълг до следващата година, като най-късно догодина сведат дефицита на консолидирания държавен бюджет под 3 % от БВП.

Очаква се министрите да одобрят препоръката на срещата си идната седмица в Брюксел, след което започва да тече срокът, в който трябва да изправим финансовите си баланси.

България трябва да положи необходимите усилия, за да избегне през 2010 г. допълнително нарастване на дефицита над планираните 3,8 % от БВП, се казва в доклада на Брюксел.

Според експертите на еврокомисията София трябва спешно да се заеме с извършването на планираните, но отлагани структурни реформи в областта на публичната администрация, здравеопазването, образованието и пенсионното осигуряване.

Кабинетът трябва да подобри също управлението и прозрачността на бюджета, като засили контрола на разходите от страна на Министерството на финансите, укрепи обвързващия характер на своята средносрочна бюджетна рамка и подобри наблюдението на изпълнението на бюджета в рамките на годината.

Властите следва да докладват за постигнатия напредък при прилагането на тези препоръки в отделна глава, включена в предстоящите актуализации на конвергентната програма, до отмяната на процедурата при прекомерен дефицит.

"Решението на Европейската комисия да започне наказателна процедура срещу България заради нарушаване на бюджетната дисциплина беше очаквано", коментира заместник-председателят на бюджетната комисия на Европейския парламент Ивайло Калфин (евродепутат от левицата).

Според него българското правителство е допуснало няколко сериозни грешки през последните месеци, сред които "подаването на подвеждаща информация за размера на бюджетния дефицит за 2009 г. и последвалата "необяснима актуализация на бюджета, с която значително увеличава бюджетния си дефицит в противоречие с дискусиите и налагащите се политики в ЕС".

Сред останалите пропуски на кабинета Калфин посочи коригирането на данните за бюджетния дефицит, обяснено "с нелепия аргумент за "намерени" след месеци управление задължения, което само по себе си говори за проблеми с управленските способности на министрите".

"Вместо като останалите страни членки да увеличава разходите, за да облекчи бизнеса, в края на миналата година правителството спря дължимите плащания и само усили развитието на кризата. А през тази година, когато в ЕС се ограничават разходи и се консолидират бюджетите, България прави обратното", заяви евродепутатът.

"Очевидно е, че българското правителство трайно се отдалечава от европейските политики. Ако то не промени незабавно подхода си, България трайно ще премине от категория на страните, които се даваха за пример за фискалната си политика, в назидателен пример за това, какво не трябва да се прави", коментира Калфин.

Евродепутатът отправи критика и към поведението на финансовия министър Симеон Дянков, който "вместо да си вземе бележка от предупреждението на ЕК за проверка на бюджетните данни, се появи в Брюксел и триумфално заяви, че е "убедил" комисар Рен в правотата си. Европейската комисия не потвърди тези думи".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase