Снимка: БГНЕС

“Проблемите в българското здравеопазване и при новото ръководство на министерството продължават да се задълбочават. Те вече доближават критични стойности, които ще настъпят през следващите месеци, ако не се предприемат спешни действия”.

Това се казва в декларация на ПГ на Коалиция за България до медиите.

В нея хората на Станишев отбелязват, че забавянето на заплащането на изпълнителите на медицинска помощ продължава, а “недостигът на средства поставя на изпитание възможността те да изпълняват пълноценно своите задължения, а някои от тях дори да продължат да работят”.

“Дясната политика на управляващите увеличава неравенството в достъпа до медицинска помощ, особено за по-бедните хора и за живеещите извън големите градски центрове”, пише още в декларацията на социалистите.

По думите им българските граждани пряко заплащат за медицинска помощ, значително повече от тези в ЕС.

Според депутатите от БСП предстоящото приемане на промените в Закона за лечебните заведения като цяло не решава тези остри проблеми.

“В отговор на влошаващата се ситуация в здравеопазването управляващите за пореден път предлагат демонополизация на Националната здравна каса. Такава стъпка ще се превърне в алиби за прокарване на поредните лобистки закони, зад които стоят интересите на големи финансови групи”, отчитат социалистите и завършват:

Призоваваме ви да откликнете на жизнените потребности и исканията на българските граждани за здравна помощ, да проявите грижа за пациентите и внимание към предложенията на лекарите и медицинските сестри. Иначе проблемите ще се задълбочават, а протестите ще се разрастват.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase