Снимка: Getty Images/Guliver Photos
fallback

България обмисля отново да закупи от САЩ употребявани американски изтребители F-16.

Среща на тази тема е била проведена във Вашингтон между българския министър на отбраната Аню Ангелов и главния секретар на американските военновъздушни сили Майкъл Донли, съобщава специализираният сайт F-16.net.

Преди около четири години българското правителство също обмисляше подобна сделка.

През миналия месец министър Ангелов неофициално съобщи за началото на проект на военното министерство за снабдяване с нови многоцелеви изтребители.

Ръководството на българските Военновъздушни сили се очаква да състави до края на 2010 г. примерна визия за ролята на ВВС, както и за възможностите за развитие на базата на наличните правителствени ресурси, отблезязва изданието.

През 2011 г. министерството планира да направи пазарно проучване и да разгледа оферти от производители на военно оборудване.

Търгът за доставка и самият договор може да бъдат факт най-рано до края на 2012 г. , което означава, че първите доставки на изтребителите могат да се очакват през 2015 г.

Според Ангелов дългият период за осъществяване на плановете за покупка не би трябвало да буди притеснения, като се има предвид, че в момента България разполага с 16 изтребителя МиГ-29.

Тези машини, които наскоро бяха модернизирани, ще могат да се използват до 2030 г. През 2012 г. обаче се предвижда да спре употребата на изтребителите МиГ-21.

Предстои Министерство на отбраната да подпише договор за поддръжка на МиГ-29, който беше забавен за известно време поради липса на финансиране, отбелязва изданието.

Още новини от икономика и политика
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

451

Hristo

преди 13 години

Всъщност, МиГ-овете, които ни предлат в чисто техническо отношение са много по-добри от F-16. Това не го твърдя аз, а летци и технически персонал.Но щом толкова ви притеснява Русия, СААБ ни предложиха 20 изтребителя на цената на 10те F-16... защо не вземем тях?

450

Анонимен

преди 13 години

Христо, руснаците няма да се натискат да продават в НАТО-вска държава на ниски цени, а тяхните почти догониха американските. А руската попара за модернизацията и ремонта на нашите МиГ-29 (които бяха купени с долари между другото) още я сърбаме - опънаха парите и почти нищо не направиха.......

449

Анонимен

преди 13 години

Стига сте мрънкали за тия умрели мигове! Миговете и Ф-16 са реликви от една друга епоха и военна доктрина когато война се печелеше с масовост а не с технологии. Това са самолети, които отдавна са си изживели живота. Сега трябва да се купуват машини с оглед на новите реалности и начини за водене на война. Аз съм за Грипен понеже са създадени специално с идеята да се използват от такива малки и слаби държави със ненападателна военна доктрина при условие, че силата и броя няма да са на наша страна

fallback