Цветлин Йовчев. Снимка: БГНЕС

С актуализацията дупката в бюджета на ДАНС се очертава за около 12 милиона лева, каза председателят на агенцията Цветлин Йовчев, който бе изслушан във вътрешната комисия в парламента, цитиран от БГНЕС.

Йовчев коментира, че ще е доволен, ако се намери по-голямата част или поне 10 милиона от тези пари.

Съкращенията, направени през миналата година, заедно с планираните през тази, ще са около 42%, тъй като процесът на освобождаване на хора не е приключил още, допълни той.

Към 40 хиляди лева е средното обезщетение на съкратените служители, като то варира в зависимост от прослуженото време – около 20 години и неизползваните отпуски.

Малко са освободените служители от оперативните структури, реформата е засегнала предимно администрацията и хората от сектора на техническите операции. Има съкратени и цели звена от ДАНС до този момент.

Въпреки че разходите са орязани значително, от началото на годината ДАНС има нарастване на резултатите от всички показатели с по 3-4 пункта на месец, каза още той.

Около милион и 800 хиляди лева са останали неразплатени от обезщетения за съкратените служители още от миналата година. Като се прибавят 10-те милиона от неприключилия процес на освобождаване на служителите от тази година, сметката набъбва на 12 милиона лева.

Ефектът от антикризисните мерки за ДАНС е за около 10 млн. лв., което означава, че едва от следващата година агенцията ще успее да реализира икономии.

“Не стана дума за несъбраните приходи, които са потънали в контрабандните канали през тази година за около 2 милиарда лева, а търсим малката сума от 10 милиона лева, за да може ДАНС да си върши работата”, коментира след заседанието депутатът от "Коалиция за България" Корнелия Нинова.

Според нея с тази актуализация на бюджета, проведена по този начин, реално се узаконяват “изчезналите” постъпления, които са отишли в сивия сектор.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase