Снимка: Булфото
fallback

Над 50 милиона лева плаща данъкоплатецът всяка година за издръжка на партиите, които са получили над 1% от гласовете на последните избори.

Освен парламентарно представените, сред партиите с държавна субсидия са също „Лидер” и НДСВ. По закон всяка политическа сила, която вземе над 1% от гласовете, получава субсидия по 12 лева за всеки глас.

ГЕРБ получава над 20 милиона годишно, левицата – почти 9, ДПС – 7,3 милиона, Атака – 4,7, Синята коалиция – 3,5 милиона, а РЗС – малко над 2 милиона. НДСВ и Лидер взимат около милион и половина годишно.
 
След среща с работодателите преди дни обаче правителството взе решение да приложи антикризисна мярка, която ще се хареса на обществото – да удари партиите с данък от 15%. Икономията е 7,5 милиона.

Единствената политическа сила, която се противопостави на предложението, беше „Синята коалиция”. Според Асен Агов държавната субсидия е „придобивка за демокрацията” и мярка за „борба срещу корупцията”, която не трябва да бъде премахвана.

Десният депутат не може да си обясни причината за налагане на толкова висок данък върху субсидията. Агов предложи друго – сумите до 2 милиона да не се облагат. Толкова пари били необходими за една изборна кампания и за едногодишна издръжка.

Върху парите над 2 милиона да се плащат 30% данък, предложи Агов.

„Партиите са поставени пред свършен факт. Икономиите и реформите трябва да започнат там, където са най-необходими – здравеопазване, образованието, сигурността”, изтъкна още депутатът.

Изказването му обаче предизвика нулев интерес. Нито един депутат не го репликира и в крайна сметка мнозинството гласува 15% данък върху държавната субсидия за партиите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

37

Александър

преди 14 години

Точно популизъм, ама за целта е нужно човек да е малко трезво мислещ и да вижда по - далече от партийния си нос. Ако прочетеш актуализацията на бюджета, която не е съставена от мен, разбира се - ще имаш бегъл отговор на въпроса къде ще се пренасочат средствата. Колкото до Мерцедесите, не се притеснявай, няма пеша да се юрнат избранниците да обикалят електората. Стига промивахте мозъци, мислете с главите си ...

36

поипои

преди 14 години

А да не би да е лошо да има малко популизъм? И от къде пък реши, че парите ще са администрацията? Да не би да ти да ги разпределяш? Предпочитам, ей така заради популизъм, да им вземат служебните мерцедеси, да им намалят заплатите, да останат макс. 60 депутата и т.н.

35

Александър

преди 14 години

И освен това, егати популизма. Данък върху субсидии, хем държавата ги отпуска, хем си прибира обратно данък. За данъкоплатците ефекта е "нулев" тези пари ще бъдат пренасочени за издръжката на някоя и друга пораздута администрация, примерно МВР или за "модернизиране" на Прокуратурата. Вие си викате, ли викате "Браво Борисов!" и това си е.

fallback