Какво ли печеля? Снимка: Булфото
fallback

НАП обмисля нестандартен начин за борба с фирмите от сивата икономика.

От следващата година най-вероятно ще има тип държавна лотария с награди за тези потребители, които си пазят касовите бележки от търговците, обяви на семинар в Боровец  шефът на НАП Красимир Стефанов.

С томболи с касовите бонове ще се насърчава декларирането на оборотите.

"Месечни томболи с определени награди. Не ме питайте какви и как все още. В процес на разработване сме, включително и в годишен аспект с големи награди", обясни Стефанов.

Тази идея ще бъде доразработена и внесена в парламента след актуализацията на бюджета, уточни той.

Обмисля се и друга мярка срещу сивата икономика. Плащането в брой да се закове до 5000 лв. Мярката обяви отново шефът на приходната агенция Красимир Стефанов.

"Сега сме свидетели на разплащания в брой в размер на милиони левове. Очакваме от тази мярка да изкараме на светло над 90 % от оборотите", аргументира се данъчен №1.

Проектът вече е представен в Министерството на финансите (МФ).

Вероятно той ще бъде внесен и разгледан от парламента след актуализацията на бюджета.

НАП е внесла в МФ и предложение за промяна в Данъчноосигурителния процесуален кодекс. Според изменението управляващи лица във фирми, уличени в извършване на данъчни престъпления, няма да могат да регистрират други дружества.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

128

shosholinka

преди 14 години

Не пиша глупости. Живяла съм в Турция 4 години. Въвеждах си на огромни екселски таблици всички касови бележки, прилагах и самите такива и ги предоставях за разглеждане. След определен период ме известявах, дали декларираното от мен е вярно....и ми връщаха ДДС-о.

127

Наблюдател №1

преди 14 години

"Сега сме свидетели на разплащания в брой в размер на милиони левове.... Като започнем да се разплащаме само по банков път, ще увеличим приходите на банковите институции. Прибират солидна комисионна при всяка трансакция...

126

Албена

преди 14 години

А бе леле ужас, как така да искаме бележки, та нали ще секне веднага кранчето на шефа на оперативен контрол - Другаря Наков и неговите сараи.......

fallback