Снимка: БГНЕС

Масова безработица и глад в общините. Прогнозата е на БСП. Според социалистите орязването на 138 милиона лева за общините при актуализацията на бюджета ще има фатални последствия.

По изчисления на депутата Димчо Михалевски от "Коалиция за България" това означава 21% съкращения в общините. От общо 26 000 работни места ще бъдат освободени 4600 души.

Съкращенията са в култура, здравеопазване и администрация, защо не се пипат парите на МВР, попитаха социалистите.

Левицата обвини новите управляващи в същото, в което беше обвинявана преди година – че разпределя средствата за общините избирателно.

Само че Михалевски посочи числа – съкращаването на средства за Бургас, Добрич, Столична община и Ямбол ще бъде със 17%, а за Смолян – с 25%, за Добрич, Генерал Тошево, Момчилград и Невестино – с около 33%.

„Правителството се опитва да закрие общините, в които ГЕРБ не управлява”, тълкува данните на Михалевски депутатът Антон Кутев. И добави, че социалистите нямало да го допуснат.

През 2008 година бюджетът за местната власт в България стигал почти 5 милиарда лева, през 2009-а е намалял с малко до 4,7 милиарда, тази година обаче съкращението е с 27%, или иначе казано – всички пари, с които ще разполагат българските кметства, са 3,4 милиарда.

Така на практика усвояването на средства от Европейския съюз ще бъде блокирано, прогнозираха депутатите от „Коалиция за България”.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase