Снимка: БГНЕС
fallback

"Дълго време правителството ни уверяваше, че сме номер едно в ЕС по някои икономически показатели, а не е така и анализът на класацията за конкурентоспособност на икономиките показва, че не е така".

Това заяви Мартин Димитров, шеф на парламентарната комисия по икономическа политика, на дискусия в Института по изследване на демокрацията.

България е на 53-то място по конкурентоспособност на икономиката, или с 15 позиции по-назад от 2009 г. Това са данните, изнесени в Годишника на световната конкурентоспособност 2010, поясни той.

"Резултатите на икономиките, включени в годишника, се следят внимателно от международните инвеститори, което прави данните за 2010 г. още по-важни, предвид продължаващата криза в България", подчерта Огнян Шентов, председател на Центъра за изследване на демокрацията.

Според изследването икономическата криза се е отразила в България на всички сектори в икономиката: търговия, инвестиции, заетост, финанси, производителност, реформи в социалната сфера, каза още Шентов.

Индексът за 2010 г. показва, че дефицитът по текущата сметка е свит в резултат на кризата, което отразява спада на чуждите инвестиции и потиснато вътрешно търсене, а не подобрена конкурентна позиция, показват още резултатите от изследването.

"Като основни предизвикателства на преден план излизат дефицитът в консолидирания бюджет, намаляването растежа на БВП, безработицата, продължаващото изтичане на мозъци, намаляването на търговията и капитализацията на фондовата борса, подчерта Шентов.

Той допълни, че пречки пред бизнеса продължават да бъдат нелоялната конкуренция, сивата икономика и корупция, както и качеството на човешките ресурси.

Според Мартин Димитров пък голяма част от проблемите идват от недомислие в законите. 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

77

щкщ

преди 13 години

Хахахахха... та значи само "умните" гласували за Костов? Значи в следващия парламент окончателно ще се отървем от него.

76

Криста

преди 13 години

направо ме развесели,много свежо хахахахаха

75

Анонимен

преди 13 години

Мартин Димитров от СДС... чакай, кой, от къде? Сините бяха поредните лузъри чиято репутация се срина в небитието и пак тръгнали да дават акъл... аиииииии сиктер.

fallback