Снимка: БГНЕС
fallback

ДПС–Кърджали отново демонстрира, че когато опре до подкрепа на хората от региона, партията няма равна. За 10 дни 53 400 души са се подписали срещу проверките на ГЕРБ в общината. Инициативен комитет внесе оплакването при шефката на парламента Цецка Цачева.

Неговият председател Ниязим Шакир прочете съдържанието на подписката: гражданите на Кърджали са „за” борбата срещу корупцията, но срещу „тенденциозните политически проверки”.

„За” спазването на човешките права, но „против” политическата репресия. Според Шакир показните действия на държавата в Кърджали изземват функциите на съдебната власт.

„Нормални условия за работа – силна местна власт”, е мотото на подписката. Доказателство, че условията за работа в Кърджали не са нормални, според Шакир, е спирането на проекти за 17 милиона лева.

Сред тях са изграждането на дом за възрастни хора и център за деца, страдащи от церебрална парализа. „Като граждани не можем да платим тази цена”, заяви Шакир.

Веднага след пресконференцията на ДПС отговор даде депутатът от ГЕРБ Цвета Караянчева, която е от Кърджали. Според нея протестът не е на граждани от общината, а е изцяло политически.

Затова Караянчева увери, че партията й застава твърдо зад действията на държавата. Проектите не са спрени, а са върнати, защото са зле окомплектувани, разясни народният представител. „Проверките в Кърджали целят и ще постигнат спиране на всякакви машинации за злоупотреби с евросредства”, каза депутатът.

Според Караянчева 53 400-те кърджалийци, които са се подписали под внесения в Народното събрание документ, са били манипулирани. Става дума за грозна лъжа на религиозна основа.

По информация на депутата подкрепата е събирана пред джамиите, а на хората е обяснявано, че се подписват за това погребален ритуал вече да се извършва в святото място, е на в домовете на хората.

Другият начин за натиск бил „обичайният“. В общинските администрации кърджалийци са заплашвани, че няма да получат субсидии за тютюн, ако не се подпишат.

Цвета Караянчева има и снимки как подписките се събират пред джамиите. Депутатът обаче не представи доказателства за останалите си твърдения.

Предвид все по-честите изяви на непознати лица от ГЕРБ от парламентарната трибуна и пред журналистите, в края на пресконференцията стана малък конфуз. Репортер зададе на депутата от ГЕРБ въпрос, който сам определи като неудобен: "Как се казвате?"

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

78

Анонимен

преди 14 години

ами хората от чудо вече и на северния полюс ще търсят работа какво срамно че не могъл да му отговори ами той защо не знае български или турски и не е заминал там че много му се иска да си напусне семейството и да търси да изкара някой лев за да оцелее много случаи има такива

77

Анонимен

преди 14 години

до 84Г-н Колев. и аз като Вас искам да споделя един подобен случай. само че не в България . а в чужбина - Германия: мой познат от България работи в един турски маркет /там обикновено говорят на турски език/ обаче един клиент идва и иска нещо на немски език от нашия работник. същия дига рамене и казва. че не разбира немски - немецът гневно му отсякъл " Като незнаеш немски. какво търсиш в Германия..." Срам и позор за всички нас!!!

76

Анонимен

преди 14 години

като си спомня че на изборите ги питаха за кого гласувате ,те не знаеха името ,а само номера на бюлетината ,сега с тая подписка е същото ,кмета на кърджали защо не с е оплаче на президента ,а чак в европарламента занимават хора които изобщо не са наясно и то за вътрешни проблеми . Проверките са именно за европарите ,какво очакват от европарламента д а им помогне ,да ги оставят да крадат ли ? Абсолютно глупав ход ... интересно мие какво ще каже президента в случая

fallback