Снимка: Булфото
fallback

31 декември 2011 г. е окончателният срок, в който трябва да бъдат изчистени всички натрупани стари отпуски.

Платеният отпуск, който се полага на служителя, ще се ползва в рамките на годината. Най-много по производствени причини ще могат да се ползват 10 дни в следващата година, обяви на пресконференция в МС министър Тотю Младенов.

"Отпуската се дава, за да може човек да я ползва. Това са завоювани права от синдикатите, за да могат служителите да си възстановят силите и да няма трудови злополуки. Лично премиерът и цялото правителство дадохме по-дълъг срок за ползване на неизползваните отпуски", поясни той.

Младенов уточни още, че кабинетът е приел проект на закон за промени в Кодекса на труда.

Те са в три групи.

Посочени са основания за прекратяване на трудовия договор без предизвестие от работника и служителя.

Например – когато след проверка се установи от съответните органи, че работодателят е прекратил дейността си.

"Причината е, че има такива случаи с работодатели, гръцки фирми, които са прекратили дейност, напуснали са страната, но не са прекратени трудовите правоотношения на работниците документално и те не могат да се регистрират в Бюрата по труда", поясни министърът.

Oще по темата

От 1 януари до 31 януари 2010 работодателите ще могат да въвеждат и непълно работно време за още три месеца, при условие че изпълняват мерки за заетост.

"При намаляване на обема на работа работодателят ще може да пуска работника 60 дни в неплатен отпуск, който обаче ще се счита за трудов стаж", допълни Тотю Младенов.

Днес обаче не са гледани промените в Кодекса за социално осигуряване, които касаят болничните и най-вероятно това ще стане на следващото заседание, обясни министърът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

76

хаха

преди 14 години

до 77ти май се взе много насериозно за кожодер .... хората, които бачкат съвестно, ще си искат не само законно полагащите им се отпуски и заплати, но и човешко оношение ,а не като към ***....

75

а

преди 14 години

РЕВЕ МИ СЕ КАТО СЪМ В ФИРМА И АКО ИЗЛЯЗА В ОТПУСКА ЩЕ МЕ ОСВОБОДЯТ И ПОЛСЕ ЩЕ СЪМ БЕЗРАБОТНА В ТАЯ КРИЗА А НЯМАТ ПАРИ ДА МИ Я ИЗПЛАТЯТ?ЕГАТИ ДЪРЖАВАТА.......РЕВЕ МИ СЕ

74

Анонимен

преди 14 години

Робовладелец или феодал си?

fallback