Снимка: БГНЕС
fallback

Със 131 гласа депутатите отхвърлиха ветото на президента Георги Първанов на Закона за изменение и допълнение на Наказателно-процесуалния кодекс. След продължили близо 3 часа дебати народните представители решиха да гласуват закона във вида, в който го одобриха окончателно на 25 март.

В началото на април президентът върна отделни текстове от НПК, отнасящи се до възможността съдията или прокурорът по делото да назначават резервен защитник, дори подсъдимият да не е съгласен с избора, както и до опцията осъдителната присъда да се основава само на данните от СРС и показания на анонимен свидетел.

Сега от 183-ма депутати 131 гласуваха „за”, 50 – „против“, а двама – „въздържал се”. Веднага след като ветото бе отхвърлено, червеният депутат Михаил Миков поиска прегласуване. Мотивът му бе, че в пленарната зала е имало по-малко хора, отколкото са гласували.

Изказването на Миков разбуни страстите и предизвика бурни коментари, че двойното гласуване в случая е невъзможно, тъй като депутатите не са отрязали ничии пръсти. Въпреки това прегласуване имаше, а Наказателнопроцесуалният кодекс бе приет със 131 гласа „за”, 47 – „против” и 2 – „въздържал се”.

Още при обсъждането в пленарната зала стана ясно, че управляващите от ГЕРБ, заедно с вечно подкрепящите ги депутати от „Атака“, ще гласуват против президентското вето.

В Синята коалиция обаче не бяха единни по спорните текстове.

Йордан Бакалов (СДС) например заяви, че няма държава, в която специалните разузнавателни средства (СРС) да се използват като доказателства. Той даде пример с Англия, където проблемът се обсъжда от 2003 година, но все още няма решение.

Той бе категоричен, че трябва да има бъде постигнат баланс и да не се нарушат гражданските свободи, които са гарантирани от Конституцията в България. Всъщност от СДС обявиха още миналата седмица, че са против спорните текстове, но в случая няма да подкрепят ветото на президента, а просто ще гласуват, както досега.

Oще по темата

Съпредседателят на Синята коалиция и лидер на ДСБ Иван Костов заяви, че в случая трябва да се претеглят понятията свобода, справедливост и сигурност, като е важно дали акцентът ще бъде върху правата и свободите или върху сигурността.

Костов заяви, че уважава тези, които поставят в центъра свободата, но в случая трябва да бъде подкрепен съдът, за да постигне превес върху престъпността.

„Аз знам, че държавата не може да бъде 100 % справедлива“, каза Костов и заяви, че в случая просто трябва да се избира.

„Ако имаме една ръка и с нея трябва да гласуваме, не можем да гласуваме и за свободата, и за сигурността. Аз ще гласувам за сигурността“, каза лидерът на ДСБ.

„Г-н Костов, ясна е надпреварата между вас и „Атака“ – кой повече подкрепя правителството“, репликира червеният депутат Михаил Миков.

И от „Коалиция за България“, и от ДПС бяха категорични, че правата на подсъдимите не са защитени в новите текстове на НПК. Според закона би трябвало да гарантира именно това – че никой никога, независимо от общественото мнение, независимо от държавата не може да бъде осъден.

„Спекулация е да се смята, че НПК е направен за прокуратурата, за обвинението, за държавата. НПК затруднява процеса“, коментира бившият вътрешен министър.

Според Мая Манолова от „Коалиция за България“ дебатът за промените в НПК е дебат за демокрацията .

„Трябва да си отговорим на въпроса в каква държава искаме да живеем – в съвременна, демократична, правова, европейска държава или в авторитарна държава, каквато помним от гладните години по времето на Сталин“, попита червената депутатка.

Христо Бисеров от ДПС пък упрекна управляващите, че гласуват по поръчка.

„Чакате опозицията да си каже песента, да гласувате, както е казал министърът на вътрешните работи и да продължим нататък”, каза Бисеров.

Той припомни, че когато президентът наложи вето, от ГЕРБ дадоха да се разбере, че са склонни да преразгледат текстовете.

„Това стана, защото в ГЕРБ има достатъчно юристи, които осъзнават, че бе прекрачена границата, обаче министърът на вътрешните работи, който в последно време е и министър на правосъдието, ви отряза и вие сега трябва да преглътнете и да не направите корекции“, заяви Бисеров.

“Нека да погледнем на ветото с други очи. Не като полицаи, а като законотворци”, призова Бисеров, като заяви, че ДПС ще подкрепи управляващите, ако решат да прецизират спорните текстове.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

74

Благов

преди 14 години

Истината е : До сега нашата държава беше адвокатска, т.е. много вратички за измъкване на престъпници! И когато това се съчетае с корупция ,виждаме резултата и което е по-важно страда цялото общество,ние обикновените хора!Колкото повече доказателства има за едно престьпление, толкова животьт ни ще бъде по-сигурен , защото повече престъпници ще са в затвора!Тези поправки плашат единствено и само престъпниците! А кои са те , вие си направете ИЗВОДИ!!!!

73

Агата

преди 14 години

Тия надминаха и тошовото време

72

A40

преди 14 години

Верно си е, че от сините по-големи комунисти никога не е имало!

fallback