Снимка: БГНЕС

"Парадокс е, че от държавната атомна централа електрическата енергия излиза на 66 лв. и когато стигне в държавна болница, тя плаща 138 лв. и не мога да намеря логика – кой го налага това нещо", попита днес премиерът.

Той зададе и друг въпрос - защо няма инвестиционен план, по който са правени договорите за продажбата на енергия, които според него са изцяло лобистки.

Бойко Борисов обяви, че следобед ще се срещне с представители на електроразпределителните дружества и ще обсъди с тях условията за дивидентите.

"Аз ще бъда много взискателен и много точно ще проверя всичките им инвестиции. Всичко, което държавата е пропуснала да си го прибере, ще си го прибере", категоричен бе той.

Още по темата

"Държавният регулатор трябва да обясни защо толкова години са държани тези толкова високи цени – целият борд на държавния регулатор си имат имена, пратени са от политически партии там", коментира още министър-председателят.

Той призова медиите да съобщят много точно имената на хората, които са участвали в този "пладнешки грабеж".

"Всичко опира до две думички – политическа воля", смята Борисов.

По негово мнение именно от тази политическа воля са се ръководили членовете на борба на ДКЕВР. Той предупреди, че ще бъдат проверени протоколите от заседанията на комисията и ще се види как са гласували отделните членове.

"Все едно вие сте спали и не ви е имало и сега сте се родили и сте дошли в една държава, в която сега почвате да казвате: "Ама, това как е било", обърна се Борисов към медиите, като ги порица, че е трябвало да питат по-настоятелно и да се интересуват повече за проблема преди.

"Но ви благодаря затова, защото вие в случая ми помагате хората да стигнат до истината и когато я разберат, още повече ще оценят това, което правя за тях", каза още той.

Попитан дали ще се търси отговорност от бившия председател на ДКЕВР Константин Шушулов, Борисов потвърди, че ще сезира прокуратурата.

В позиция до медиите от ЧЕЗ съобщиха, че за петте години, откакто работи в България, дружеството е инвестирало 368 млн. лева, от които 94 млн. лева – през 2009 г.

От ЧЕЗ заявяват, че компанията осигурява работни места за 4300 служители на територията на България и обслужва 2 милиона клиенти.

От Е.ОН твърдят, че от 2005 г. до края на 2009 г. дружеството е инвестирало в електроразпределителната мрежа на Североизточна България над 300 милиона лева.

От дружеството ЕВН пък посочиха, че са готови за пряк диалог с институциите по всички въпроси.

От компанията добавиха, че през последните пет години – от приватизацията през 2005 г. до края на 2009 г., са вложили общо около 620 млн. лева, включително за ремонти на цялата територия, обслужвана от дружеството в Югоизточна България.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase