Вече втори ден в страната се вият опашки за новите документи. Снимка: БГНЕС

Министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов обяви, че сега се преконфигурира системата за издаване на документи за самоличност, за да може в девет големи областни града денонощно да се произвеждат новите паспорти, за да се навакса изоставането.

"В момента се преглежда договорът за изграждане на системата, сключен от предишния вътрешен министър, за да се видят възможности да се потърсят неустойки за причиненото на българските граждани", поясни той.

Цветанов допълни, че днес ще има разговори с представителите на "Сименс" в Мюнхен, за да се видят възможностите за неустойки.

Още по темата

Сред възможните опции министърът посочи банкова гаранция в размер на 1,5 млн. евро.

Попитан как ще бъдат компенсирани гражданите, министърът каза, че за сметка на "Сименс" хората, които са платили за експресна услуга и не я получат в посочения срок, тя няма да им бъде калкулирана по тази цена, а като обикновена или бърза услуга.

Министърът съобщи, че у нас вече са пристигнали италиански софтуери експерти, които ще се включат в решаването на проблема, свързан със системата за издаване на документите.

Към настоящия момент 69 500 граждани са подали заявление за издаване на документи.

Министърът каза, че все още не си е извадил нова лична карта и нов задграничен паспорт, защото те са с още два-три месеца валидност.

"Съжалявам за всичко, което се стовари на българските граждани, защото те нямат вина, нямат вина и служителите на МВР, които са готови да работят денонощно, за да може да се навакса изоставането", завърши министърът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase