Премиерът Бойко Борисов предложи проф. Анна-Мария Борисова за министър на здравеопазването.

Ендокринолог по професия, тя сяда в стола на подалия оставка Божидар Нанев.

Нанев подаде оставка, след като прокуратурата повдигна обвинение срещу него заради сключени през декември миналата година две неизгодни сделки за доставка на лекарства – антивирусни препарати "Тамифлу".

"Не съм имал съмнения, нито колебания за назначаването на когото и да е", коментира премиерът при представянето на Борисова.

"Здравната реформа е нещо, което трябва да се случи, и всички са съгласни за това. Всички знаят, че се източват пари от здравеопазването, никой не казва откъде се източват. Първата задача на здравния министър е да спре течовете в здравеопазването", заяви премиерът.

Според него Борисова има характера, компетентността, волята и начина, по който тя счита, че трябва да бъде проведена здравната реформа.

Досега проф. Анна-Мария Борисова е била шеф на клиника по тиреоидни и метаболитни костни заболявания в Медицински университет – гр. София.

Тя е и председател на Българското дружество по ендокринология и Българска лига за профилактика на остеопорозата.

Проф. д-р Анна-Мария Борисова завършва медицина в Медицинска академия – гр. София, през 1974 година. Започва работа като интернист, Окръжна болница – гр. Ловеч.

През 1980 година придобива специалност по вътрешни болести. През 1982 година придобива специалност по ендокринология.

През 1987 година става доктор по медицина, тема: "Инсулинова чувствителност и бета-клетъчна функция при различни форми на диабет".

Още по темата

От 2005 година е доктор на медицинските науки, тема: "Влияние на различните антиостеопорозни средства върху постменопаузалните метаболитни промени у жената".

От 2006 година – професор, началник на Клиника по тиреоидни и метаболитни костни заболявания, Клиничен център по ендокринология, Медицински университет – гр. София. Има участия в над 10 клинични проучвания (в 7 от тях като главен изследовател).

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase