Юзеир Юзеиров се появи с фес при вчерашния опит да учреди ОТОМАН в Шумен. Снимка: БГНЕС

Втори опит за учредяване на партия ОТОМАН направиха братя Юзеирови – този път в Свищов и този път, май успешен.

В петък опитът им да създадат ново политическо формирование пропадна, след като не успяха да привлекат необходимите 500 души.

Тогава братята се заканиха, че до седмица ще учредят партията "нелегално" – на друго място, за което няма да казват на медиите.

Днес те се събраха заедно със свои сподвижници в Свищов – в барака в близост до джамията в ромската махала.

За учредяването на "Обединение за толерантност, отговорност, морал и алтернативен напредък" /ОТОМАН/ обаче отново не се събраха необходимите симпатизанти.

Днес дойдоха едва 50 души, сред които отново имаше непълнолетни.

Още по темата

Братя Юзеирови пък бяха привикани в Районното управление в Свищов, след като  общински съветници от ГЕРБ подадоха сигнал за "събранието" им до полицията, районна прокуратура и до окръжния прокурор на града.

Въпреки малкото хора, присъствали на събирането, Али Юзеиров заяви, че партия ОТОМАН вече е учредена и той разполага с протокол с необходимите подписи.

По думите му събраните подписи са 550, организацията на мероприятието минала гладко, а в ромската махала на Свищов е имало полицаи, които са ги охранявали, така че да няма ексцесии.

"Наистина нямахме разрешение за това събиране и ще си понесем отговорността. Ще ни съставят актове, но факт е, че партията е учредена", коментира Юзеиров пред Агенция "Фокус".

След събирането на подписите предстои партията да бъде регистрирана в Софийския градски съд.

Междувременно стана ясно, че Окръжната прокуратура в Шумен е образувала досъдебно производство във връзка с вчерашния неуспешен опит за учредяване на партията на Юзеирови в града.

Производството е образувано срещу неизвестен извършител по чл. 164 от НК, според който е престъпление да се проповядва омраза на религиозна основа чрез слово, печат или други средства за масова информация, чрез електронни информационни системи или по друг начин.

Това съобщи пред БНР зам. окръжният прокурор на Шумен Димитър Димов.

Още вчера пред съдия са били разпитани част от присъствалите на проваления опит за учредяването на партия ОТОМАН.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase