Томас Хамарберг. Снимка: БГНЕС
fallback

Томас Хамарберг, комисарят по правата на човека на Съвета на Европа, публикува във вторник доклад за своята визита в България през ноември 2009 година.

Защитата на малцинствата от дискриминация, расизъм и нетолерантност трябва да бъдe завишенa, отбелязва Хамарберг.

Комисарят препоръчва открит, искрен и системен диалог с всички малцинства в България, включително и македонското, в съответствие със стандартите на Съвета на Европа.

По време на посещението си в страната ни Томас Хамарберг се е срещнал с „представители на българи от македонски произход“.

Комисарят препоръчва законодателна поправка на Конституцията, свързана с по-добрата защита на правото на малцинствата да се сдружават и събират и за пълното присъединяване към стандартите на Съвета на Европа.

Комисарят препоръчва и законодателна поправка, която да постави расистката мотивация като отежняващи вината обстоятелства при всички престъпления.

Комисарят се обърна към българските власти да предоставят обезщетения и бързо да намерят решение на нерешените пенсионни искове на жертвите от т.нар. “Възродителен процес”, съобщават от Информационния офис на Съвета на Европа в София.

На ромите с отнети жилища трябва да бъдат предложени достойни алтернативни възможности. Нещо повече, достъпът до адекватно жилище, образование и социални права остава проблематичен и твърде често те са жертви на расистки мотивирана дискриминация и насилие. Властите трябва спешно да променят тази ситуация – отбелязват от Съвета на Европа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

358

Анонимен

преди 14 години

Не с този фашизъм...

357

Анонимен

преди 14 години

В България живеят само българи!!!Който не е съгласен,да се ходи.И никаква македонска нация не е съществувала.Те да са благодарни,че първи им признахме измислената държава.Те държава не са имали от времето на Александър

356

пак същата

преди 14 години

А Благоев какво ми го цитирате като някакъв авторитет-той е един объркан човечец,дето не си е оправил Македонията, а тръгнал да обърква умовете на българите, ами да се бише отдал на македонската си кауза, и освен това кой го е изпратил в българския парламент да прави подобни изказвания пък било то и през 1917 година

fallback