Снимка: БГНЕС
fallback

Турският премиер Реджеп Ердоган заяви в присъствието на българския си колега Бойко Борисов, че "ако действително се докаже, че страната ни трябва да изплати компенсациите за имотите на тракийските бежанци, ще бъдат предприети съответните мерки".

Според агенция БГНЕС Ердоган е бил доста затруднен в отговора си на този въпрос по време на пресконференцията след неколкократни питания по темата от страна на българските журналисти.

Ердоган посочи, че смесените комисии продължават да работят доста интензивно.

Той обаче настоя България да облекчи визовия режим за турските граждани и поиска те да получават преференциални визи. Така туристическият поток от Босфора към България щял да се увеличи.

Ердоган отчете, че през последната година едва 32 хиляди турски граждани са посетили България срещу 1,4 млн. българи, пътували до Турция.

Над 1 млрд. евро са турските инвестиции в български инфраструктурни проекти.

Борисов подчерта, че ще направи постъпки джамията в Пловдив да влезе в списъка на ЮНЕСКО за закрила на паметниците, но поиска и Турция да направи същото с църквата „Свети Стефан” в Истанбул.

След добрите новини Борисов рязко смени тона и каза:

Между България и Турция не са необходими партии-посредници. Настоявам турските колеги да ревизират отношенията си към определени среди в България, които се представят едва ли не като изразители на турската държава у нас. Т.нар. обръчи от фирми създадоха условия за възникване на напрежения. Вместо да се занимаваме с големите проекти, такива проблеми се опитват да ни разделят - заяви Борисов.

До този момент не бях срещал човек, който така да подкрепя проекта „Набуко”, както колегата Ердоган. Надявам се, че въпреки че реализирането на проекта закъснява, „Набуко” ще бъде изграден максимално бързо. Ние имаме интерес от транзита на газ - заяви още премиерът Борисов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

134

musa

преди 14 години

Da 4aka6 pravosadie ot bulgari e vse edno da 4aka6 pismo ot umrql,te ubiycite na bulgari ne mogat da vkarat v zatvora,nie 4akame pravosadie za turcite,zagubena rabota...

133

Български Турчин

преди 14 години

Защо пък да е труден одговор са Ердоган той човека откровено го изяви съдебният процес роботи а кога ще преключи не мога да прецкажа рече човека..Така също попита колегата си какво стана със съдебната продцедура на Българските Турци дето чакат почти 20 години за да преключи и някой от виновниците да се осъдят за страшната трагедия със Турското малцинство във България за това че бяха им сменили имената и насила изгонени от роднитеси места кой ще даде одговор на този въпрос ???

132

kreten

преди 14 години

DO 112 to v osmaskata imperiq nqmo lu drugo osven Osmanlii podanitsi na sultana ot kide sa povili balgari da bqgat ot osmanskata imperiq i kade sa begali A SEGA PRITSAIIIIIIIIIIIIIIII

fallback