Снимка: БГНЕС
fallback

Някои текстове от Наказателния кодекс ще бъдат променени, така че част от престъпленията да бъдат декриминализирани и по тях да се налагат административни санкции.

Това стана ясно след среща между министър-председателя Бойко Борисов, министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов, правосъдния министър Маргарита Попова главния прокурор Борис Велчев и ръководителите на прокуратурите в страната.

„Идеята е законът да бъде изчистен от текстове, по които няма обществена нужда да се работи, прокурорите да се съсредоточат върху делата, свързани с тежката престъпност, а върху по-леките дела да се работи по-облекчено и те да получават и административна санкция“, коментира правосъдният министър Маргарита Попова.

Главният прокурор Борис Велчев уточни, че декриминализацията се отнася за 5 състава от Наказателния кодекс.

Той даде пример с шофирането в пияно състояние – през 2008 година 27% от всички обвинителни актове са били по член 343 б от НК (предвиденото наказание е лишаване от свобода, бел. ред.), а ефективна присъда са получили едва 0,06% от случаите.

С отпадането на подобни текстове ще бъде облекчена прокуратурата, която в момента е свръхнатоварена – делата, по които работи обвинението, са 1 милион.

 „Това, което ме учуди, е, че има прокурори, които имат по 1000 дела“, каза министър-председателят Бойко Борисов.

Прокурорите ще участват активно в промяната на текстовете от Наказателния и Наказателнопроцесуалния кодекс, съобщи премиерът.

„Досега законите се правеха от адвокати, сега искаме те да се правят от прокурори“, беше категоричен той.

За целта още тази седмица ще се проведат срещи с парламентарно представените партии.

 „Това, което се договорихме, е да бъде извършена една експертна оценка и прецизиране на текстовете, които ще се гледат на второ четене в парламента“, заяви вътрешният министър Цветан Цветанов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

37

Анонимен

преди 14 години

Много ще я закъса тази държава.А тези които съжaляват че са гласували за Боко-Великолепни бих и казал едно нещо:Вие *** е*бахте мамата на тази държава и ако можех да върна Народният Съд бих ви осъдил както подобава.......

36

до 31

преди 14 години

За съжаление много си прав и за Бойко и за прокурора.Никой не ходи на лов с вълк.Нищо че прилича на куче ***.С Желева направи тотална грешка .Пред комунисти и изнудвач никога не трябва да се отстъпва.Комунистите са като глутница *** през ноща а си направил крачка назад ха са те разкъсали.На изнудвачите ако отстъпиш очакваи скоро пак да те яхнат .Ами *** взеха вече да редят кабинета му.Кой да е министър и кой не.Ако продължава така ,ще повтори историята на Филип Димитров

35

1690

преди 14 години

Всичко, което пиша във форумите или не излиза или ако излезе след 5 мин. е изтрито. Понеже пиша срещу комунистите контрола се осъществява от комунисти. Няма спасение от тях,както се казва във филма те са всеки см не на всеки км и това е логично. След толкова години на диктатура властта се е подготвила и за този момент. Всичко се контролира от тайните служби. Трябва да измрат 3 поколения за да се нормализира държавата. Сбъркахме, че позволихме мирен преход, защото те пак дърпат конците- забогатях

fallback