Снимка: БГНЕС
Европейският парламент се подготвя за битка, след като председателят на ЕК потвърди доверието си към Румяна Желева, пише NewEurope.

Представянето на номинирания от България еврокомисар вече предизвика драматични моменти между двете крила в ЕП, но решителната битка  предстои.

Лагерът, който води ожесточена борба срещу Желева - ПЕС и Алиансът на либералите и демократите, имат общо 268 депутати. ЕНП, чийто заместник-председател е Желева, има 265 места в Европейския парламент.

В Европейския парламент не е възможно да бъде събрано мнозинство, което да одобри състава на новата Европейска комисия, ако в него фигурира името на Румяна Желева, заяви британският евродепутат Ендрю Дъф, цитиран от БНР.

Според Дъф, който е избран от ЕП за докладчик по изслушванията на кандидат-комисарите, има един изход от ситуацията и отговорът трябва да дойде от София.

„Мисля, че г-жа Желева трябва да обмисли дали все още е уместно да иска поста еврокомисар и сама да оттегли кандидатурата си. Това ще е най-елегантният вариант за излизане от задънената улица”, смята британският депутат.
 

Междувременно от БСП смятат, че Желева трябва да подаде и оставка като  външен министър.

В рамките на изслушването на Желева голяма част от поставените й повторно въпроси дошли от представителите на ЕНП, преброила Деница  Златева - международен секретар на БСП.

Още по темата

Това правело несъстоятелно твърдението, че БСП и НДСВ са провокирали скандала.

„След това катастрофално представяне и това унизително положение, в което беше поставена България, как г-жа Желева ще продължи да изпълнява задълженията си като външен министър”, попита Златева.
 

 
 
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase