Възможен бъдещ наследник на Ахмед Доган на поста лидер в ДПС е Касим Дал, прогнозира пред Dnes.bg проф. Людмил Георгиев, член на Централния съвет на движението.

Според него Дал е човекът, който се ползва с голямо доверие и от партията, и от Доган.

"Такъв човек би трябвало да е популярен както в цялата страна, така и сред нашите младежи. Освен това трябва да бъде еднакво добре приет в Брюксел и Лондон, така и в останалите страни членки на ЕС. А също така и във Вашингтон, Москва и Анкара, разбира се", каза той.

Георгиев обаче се застрахова, че Дал е негово предположение, тепърва предстоял дебат, още кандидатури и решението за новия лидер ще е на националната конференция на ДПС.

Какво обаче ще стане с Ахмед Доган, след като се оттегли от поста лидер на ДПС?

Г-н Доган е... разбира се, емблемата на ДПС, създателят на партията и безспорният авторитет, така че ми се струва, че с нищо няма да бъде накърнен неговият авторитет, неговото достойнство, напротив...

Т.е. ще остане лидер в сянка?

Вижте, такова – лидер в сянка е много разтегливо понятие, ще бъде намерена подходящата формула. Това не е притеснително.
 
По думите на Георгиев отстраняването на Емел Етем, Юнал Лютфи и Йордан Цонев от зам.-председателските им места в ДПС е заявка за укрепване и разширяване на влиянието на партията, нещо, което бе намекнато и от самия Доган по време на националната конференция на ДПС в средата на декември м.г.

Не можем да говорим, че Доган е недоволен от тяхната работа, така ли?

Още по темата

Не, едва ли.

По какъв път тръгва сега Движението за права и свободи?

Дабатира се. То и председателят го каза, че е необходима бъдеща визия на партията. Ние сме в опозиция, естествено. А евентуално в управлението, зависи от резултатите от следващите избори.

Потърсен за коментар от Dnes.bg, Касим Дал отговори лаконично:

Благодаря за проявения интерес, но изявления не давам.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase